L’augment de la temperatura global serà de 3ºC davant la inacció climàtica i política per part dels governs

Els experts de l’ONU preveuen que de cara el 2030 la temperatura del planeta serà 3º per sobre l’era preindustrial amb un augment del 10% dels gasos d’efecte hivernacle respecte el 2016
Les Nacions Unides remarca que els governs no s'esforcen a lluitar contra el canvi climàtic  | EFE

 

El temps s’acaba i els esforços dels governs mundials són insuficients per a mitigar l’actual crisi climàtica. La Terra s’encamina a registrar augments de temperatura que superen el llindar de seguretat climàtica, davant les ‘bones intencions’ dels governs expressades a l’Acord de Paris (2015) que no superen l’examen dels experts de l’ONU.

El nou informe de les Nacions Unides que acaba de fer-se públic, el ‘The Heat Is On: Taking Stock of Global Climate Ambition’, revela que quasi tots els països amb alts nivells d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, no compleixen els pactes per lluitar contra l’escalfament global acordat a París. 

Sobre els actuals plans d’acció climàtica, està previst que de cara el 2030 les emissions de gasos augmentaran un 10,7% per sobre els nivells del 2016, i que la temperatura serà uns 3ºC més alta que fa 150 anys.

Aquest augment és el doble dels límits establerts durant l’Acord de París i entra en total contradicció respecte a la crida feta pel secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, a favor d’aplicar fortes retallades per limitar l’escalfament global a 1,5ºC.

Imatge de la contaminació a Barcelona | Forocoches

 

Noves metes, però no tots

Fins a un total de 112 països s’han compromès a actualitzar els seus plans per lluitar contra el canvi climàtic de cara el 2020. Aquests 112 països representen només el 53% de les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle. D’aquest grup, 75 països augmentaran les restriccions en els seus plans d’acció climàtica, mentre que els 37 restants només actualitzaran els plans existents.

Per altra banda, 71 països que representen el 21% de les emissions, formats per la majoria d’estats desenvolupats, no tenen clar que acabaran fent, i encara han de precisar si acabaran fent alguna revisió.

Finalment, 14 nacions restants, responsables del 26% de les emissions, han dit que no tenen intenció de revisar cap dels seus plans climàtics, i tampoc presentaran noves promeses durant el 2020, a la cimera de Londres.

Així doncs, malgrat que les accions ecologistes s’han accelerat des de París, queden ben llunyanes de la transformació necessària per limitar els impactes del canvi climàtic.

També et pot interessar...

"Barack Obama rep a l'activista Greta Thunberg per parlar sobre el canvi climàtic" "Lilly, la nena activista que planta guerra a la indústria del plàstic a Tailàndia"