L’escalfament global ja és una realitat i està comportant greus problemes arreu del món a nivell mediambiental, accelerant de forma alarmant el canvi climàtic. Un dels últims estudis apunten que aquesta crítica situació està afectant seriosament a la maduració del raïm i, per tant, a la producció de vi arreu del món, fent que la verema s’avanci i que els vins tinguin més grau d’alcohol. De fet, aquest any la històrica onada de calor del juny ja ha comportat greus conseqüències a les vinyes catalanes.
Així ho indica un estudi, encapçalat per Thomas Labbé, de la Universitat de Leipzig (Alemanya) i de la Universitat de la Borgonya (França), i publicat a la revista ‘Climate of the Past’, que ha estudiat la variació de la recollida del raïm a la Borgonya els darrers set segles i els canvis més importants s’han registrat aquests últims 20 anys.
Repassant els darrers 7 segles, els investigadors han aconseguit relacionar la verema amb la temperatura des de l’any 1354 fins al 2018. Segons els resultats, fins a l’any 1987 la verema es feia més menys sempre a les mateixes dates, al voltant del 28 de setembre. Però des de llavors fins a l’actualitat, aquest període s’ha avançat uns 13 dies, amb algunes excepcions històriques.
Aquestes dades es basen amb els registres de la Borgonya, cosa que vol dir que a Catalunya la situació és encara més crítica, ja que el Mediterrani és una de les zones d’Europa que més està patint i patirà l’escalfament global. No obstant, no es pot generalitzar aquesta situació, ja que a casa nostra tenim Denominacions d’Origen (DO) ben diferenciades i variades segons la zona.
I és que el 65% de les vinyes catalanes són de secà, és a dir, que depenen directament de la pluja. En declaracions a ‘TV3’, el coordinador del grup Vitivinicultura de l’IRTA, Robert Savé, afirma que la calor extrema primerenca d’aquest any a Catalunya ha afectat varietats tardanes que encara estaven tendres per suportar una onada de calor tan d’hora a finals de juny.
A part de l’avançament de la verema, el grau d’alcohol també és més elevat a causa de la calor més pronunciada i la falta de pluges, ja que la fermentació alcohòlica s’accelera. Una situació que s’ha accelerat especialment des de l’any 2004 i que fa patir al sector per un futur molt incert a nivell climatològic i mediambiental.