L'escalfament global té efectes directes amb els canvis de les inundacions a Europa

Un nou estudi revela que el canvi climàtic influeix directament en el règim de distribució i en la severitat de les inundacions, i variarà més en un futur pròxim
El canvi climàtic causarà més inundacions catastròfiques | Pixabay

 

El canvi climàtic està relacionat amb els canvis de les distribucions i severitat de les inundacions a tota Europa, segons un estudi que es publica en la revista 'Nature'. Els investigadors diuen que les seves troballes proporcionen l'evidència més clara, a escala europea, del vincle entre el canvi climàtic i les inundacions.

Els científics han sospitat durant molt de temps que el canvi climàtic induït per l'home està tenint un impacte en la magnitud de les inundacions perquè una atmosfera més càlida pot emmagatzemar més aigua, encara que aquest no és l'únic factor que condueix als canvis d'inundacions en un món en escalfament.

L'equip multinacional de l'estudi va descobrir que les inundacions s'estan tornant cada vegada més greus al nord-oest d'Europa, inclòs el Regne Unit, però disminuint al sud i est d'Europa. El canvi varia des d'un augment de l'11 per cent en els nivells d'inundació al nord d'Anglaterra i al sud d'Escòcia fins a una reducció del 23 per cent en algunes parts de Rússia.

Imatges d'unes inundacions Barcelona | Redacció

 

Les diferències entre les diferents zones

L'avaluació de les dades durant un període de 50 anys va revelar tendències en diferents regions d'Europa. A Europa central i nord-occidental, les inundacions augmenten perquè les precipitacions (pluja, neu, aiguaneu o calamarsa) augmenten i els sòls es tornen més humits. A Europa de l'Est, els nivells d'inundació estan disminuint, la qual cosa es deu a les capes de neu menys profundes a l'hivern associades amb les temperatures més altes.

Al sud d'Europa, els nivells d'inundació també estan disminuint, ja que el canvi climàtic provoca una disminució de la precipitació i les temperatures més altes causen una major evaporació de l'aigua en el sòl. No obstant això, a les zones mediterrànies, per als rius petits, les inundacions poden ser cada vegada majors a causa de les tempestes més freqüents i els canvis en la gestió de la terra, com la desforestació.

Imatge de més inundacions  | @nicneustudio

 

Futures tendències

Si les tendències en la gravetat de les inundacions continuen en el futur, es poden esperar grans augments en el risc d'inundació en moltes regions d'Europa. La factura anual total per danys causats per inundacions, que actualment s'estima en 100.000 milions de dòlars (uns 90.000 milions d'euros) a tot el món, continua augmentant, juntament amb el devastador impacte en les comunitats.

El doctor Neil Macdonald, de la Universitat de Liverpool, coautor de l'estudi, afegeix que «la gestió d'inundacions ha d'adaptar-se a les realitats del nostre clima canviant i el risc d'inundació associat en les pròximes dècades».

Per part seva, el doctor Thomas Kjeldsen, de la Universitat de Bath, agrega per a concloure que «la incorporació de l'evidència de l'augment del risc d'inundació en el disseny d'enginyeria i la gestió general d'inundacions garantiria que estiguem millor preparats per a futurs canvis».

També et pot interessar:

"🔴SORPRENENT: L'escalfament global deixa al descobert terres fins ara desconegudes" "🌊🌍PREOCUPANT: Singapur, la nova ‘Holanda’ d’Àsia per la pujada del nivell del mar"