Existeix una nova ‘Greta Thunberg’ que planta cara a la contaminació que produeixen les grans indústries comercials. És la Lilly, té 12 anys i viu a Tailàndia. Admira molt el paper de la jove activista sueca i explica en una entrevista que és «una nena en guerra». S’ha fixat l’objectiu d’acabar amb el plàstic del seu país.
Aquest passat mes de juny, aquesta nena va aconseguir convèncer que ‘Central’, una gran cadena de botigues, no donessin més bosses de plàstic en els seus supermercats. Lluita per augmentar la sensibilitat vers aquest problema en un país que és el sisè del món que aboca més residus als oceans.
Hi ha molta feina a fer a Tailàndia. Va iniciar aquest projecte després que visités una turística platja plena de plàstics amb la seva família, la vista va impressionar-la tant que va decidir protestar per canviar aquesta realitat.
Va emprendre aquesta decisió plena de confiança gràcies a l’exemple de la Greta Thunberg. En una entrevista, ensenya una bossa plena de llaunes oxidades i ampolles trencades, i explica que «al principi vaig pensar que era massa jove per pressionar aquest canvi, però la Greta em va donar confiança. Quan els adults no fan res, els nens hem d'actuar».
Ella no estarà a Nova York manifestant-se contra l’escalfament global amb la jove activista sueca, ella protestarà a Bangkok. «El meu lloc és aquí. La lluita ha de lliurar-se al sud-est d'Àsia», diu.
Malgrat que hi ha països d’aquesta àrea que es neguen a rebre més contenidors plens de plàstic per tractar, i que al final s’acumulen sense reciclar, Tailàndia, Filipines i altres països continuen generant quantitats astronòmiques de plàstics. Al primer país tot s’embala en envasos no reutilitzables. Un tailandès consumeix 8 bosses al dia, 3.000 per any, 12 vegades més que a la Unió Europea.
L’impacte de la feina de la Lilly ha fet que per exemple la cadena japonesa 7-Eleven es comprometi a no distribuir més bosses a partir del 2020. Per altra banda ha influenciat una mica que el govern tailandès elimini les bosses d’un ús cap al 2022.
Greenpeace Tailàndia dubta de l’eficàcia de les protestes que vol engegar la Lilly perquè el govern no redacta lleis en aquest sentit. En la línia del moviment iniciat per Greta Thunberg, Lilly va realitzar una 'asseguda' davant la seu del govern. També va demanar una cita amb el primer ministre Prayut Chan-o-cha. Sense èxit.
La noia pot comptar amb el suport de la seva mare, que l'ajuda a escriure els seus discursos davant responsables de l'ONU o de les ambaixades. «Al principi, vaig pensar que era un simple caprici de nena. Però no fuig d’aquesta decisió» explica la mare, Sasie, que també va ser activista ecologista.
També organitza i anima a participar en trobades de neteja d’espais naturals. L’última va ser a Bang Krachao, una zona verda de Bangkok bruta d’ampolles, bosses i altres residus de plàstic que arrossega el riu Chao Praya. Molta gent ecologista té esperança en aquesta jove activista però en un país on el sector petroquímic representa el 5% del PIB i genera milers de llocs de treball, lluitar contra aquest gegant és molt difícil.