Catalunya en alerta: pluges fins la matinada i fort temporal de vent dissabte

L’aigua pot caure localment amb força. Aquest 23 de novembre la notícia seran les ventades huracanades de mestral a tota la meitat sud de Catalunya
Les pluges poden deixar tempestes fortes en alguns punts fins la matinada de dissabte | @laurabt897

Índex Amagar

El temps estarà molt complicat al llarg de la primera meitat del cap de setmana. Per una banda, les pluges escombraran tot Catalunya fins la matinada i poden caure localment amb algun aiguat o tempesta forta a la costa, prelitoral, nord-est o Prepirineu. De cara a dissabte, 23 de novembre, el protagonista serà el fort vent, que bufarà amb ràfegues huracanades de mestral a tota la meitat sud del territori. Tot plegat amb temperatures que baixen una mica, però que remuntaran clarament diumenge amb més sol i calma arreu.

Alerta per pluja i forta nevada al Pirineu

La pluja pot caure localment amb força a zones del litoral, nord-est i Pirineu. Molts registres es mouran entre els 15 i 25 litres en tot l’episodi, mentre que la pluja serà més discreta a Ponent i Ebre. En canvi, algunes zones poden acumular clarament més aigua, sobretot al Prepirineu de la cara sud i al voltant del Montseny, on localment es poden acumular entre 50 i 100 litres. El Meteocat té activades alertes per aiguats sobtats i acumulacions importants d’aigua fins a la matinada:

Mapa d'alertes per forts aiguats | Meteocat

Pel que fa a la neu, caurà amb moltes ganes a tota la cara sud del Pirineu, sobretot al de Girona, on es poden acumular entre 20 i 40 centímetres de neu nova a partir dels 1.800 metres, inclús arribant al mig metre de forma local. No obstant, la nevada caurà tan sols a les cotes altes, però permetrà posar a punt les estacions d’esquí que havien quedat al marge del temporal de la setmana passada.

Dissabte amb vent huracanat

Mapa de previsió per aquest dissabte | Catalunya Méteo

Després de la marxa de les pluges generals durant la matinada, dissabte quedarà un dia variable amb algun ruixat dispers i feble en conjunt, a l’espera que a la tarda es reprodueixin alguns xàfecs o tempesta local entre Barcelona, Girona i al Pirineu, tot i que seria poca cosa en general. La cota de neu baixarà una mica i se situarà entorn els 1.200 i 1.400 metres després de la forta nevada a les cotes altes de la cara sud.

La gran notícia serà la forta ventada de mestral a tota la meitat sud de Catalunya, amb ràfegues que seran especialment huracanades entre les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, on es poden superar els 100 km/h localment. El vent també es deixarà sentir a tot el pla de Lleida i sud de les comarques de Barcelona, així com la tramuntana intensa a l’Empordà. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes de color taronja i groga a moltes zones en aquest sentit: 

Mapa d'alertes per fort vent dissabte | Meteocat

Per tant, molta precaució durant tot el dissabte en aquestes zones, especialment per la caiguda d’arbres o d’ornaments dels balcons i terrats de les cases, ja que és fàcil que surtin volant diferents objectes.

Clara millora del temps diumenge

La situació començarà a millorar clarament de cara a diumenge, quan el sol dominarà en conjunt amb poques excepcions i el vent anirà de forma decidida a la baixa, tot i que no acabarà de desaparèixer del tot als dos extrems de Catalunya. Sens dubte, serà el dia més aprofitable del cap de setmana. 

Mapa de previsió per aquest diumenge | Catalunya Méteo

Temperatures avall dissabte però amunt diumenge

Pel que fa a les temperatures, baixaran una mica dissabte després del pas del front i l’entrada del vent del nord, amb la majoria de màximes entre 10º i 15º, mentre que les mínimes encara pujaran més i no hi haurà glaçades fora del Pirineu. En canvi, la bonança de diumenge farà pujar els termòmetres, amb la majoria de valors entre els 12º i 17º al centre de dia. De cara a la propera setmana, encara farà menys fred i poden tenir, inclús, un petit estiuet.  

"A les portes d'un temporal de pluges i vent fins dissabte a Catalunya" "Es confirma un temporal de pluja entre divendres i dissabte a tot Catalunya"