Xàfecs forts, més fred i possible enfarinada fora del Pirineu

Les tempestes de tarda podran ser especialment fortes a molts punts del nord-est amb una clara baixada de les TºC
Els xàfecs, la neu i l'ambient de tardor avançada tornaran aquest dimecres | Arxiu

El temps estarà cada cop més mogut aquest dimecres a Catalunya, tot i que no a tot arreu. De moment, els núvols baixos que ja han començat a aparèixer en trams de la costa aquest dimarts aniran a més de cara a la pròxima nit i matinada de dimecres, 14 d’octubre, deixant un cel força cobert amb alguns xàfecs dispersos, però puntualment intensos, a punts del litoral i prelitoral central i nord fins a mig matí, amb una pausa al migdia, i es repetiran a la tarda a molts més indrets de la meitat nord del territori i tornarà la neu fins a cotes mitjanes. A la resta, sol esmorteït per núvols prims i les temperatures tornaran a baixar bruscament, sobretot a les comarques de Girona i al Pirineu. També serà destacable el vent, que puntualment podria superar els 70 km/h al pla de Lleida o els 90 km/h en moltes zones de les terres de l'Ebre.

Tornen els xàfecs i tempestes, però no a tot arreu

Aquest dimecres, 14 d'octubre, començarà amb ruixats i tempestes davant de la costa central i sud de la Costa Brava, que poden descarregar amb ganes ja durant la pròxima nit de dimarts a dimecres. Puntualment, aquests ruixats de distribució irregular, podran ser localment intensos i afectar en algun moment a punts de la Selva, el Maresme o el Vallès Oriental, més esporàdicament la ciutat de Barcelona, però tampoc ho descartem fins a mig matí. Al migdia, sembla que hi haurà una pausa. Mentrestant, a la meitat sud de Catalunya jugaran a una altra divisió i hi farà sol bona part del dia, això si amb una sensació de fresca acusada que es veurà accentuada pel vent de mestral, que serà més intens durant la segona meitat del dia.

A partir de la tarda, arribarà una nova bossa d'aire fred en alçada i una nova tongada de ruixats i tempestes s'iniciarà pel Pirineu i anirà escombrant tota la meitat nord de Catalunya de nord-oest a sud-est al llarg de la tarda. Aquests xàfecs seran més extensos i forts que els del matí i vindran acompanyats d'una cota de neu que podria baixar fins als 1.200 metres al final de la jornada.

Els ruixats i les tempestes del litoral desapareixeran a mig matí i a la tarda es repetiran a tota la meitat nord | Catalunya Diari

Temperatures en caiguda lliure, ventades i nevades fora del Pirineu

Les temperatures cauran en picat a últimes hores de la jornada amb valors que tornaran a recordar més a finals de novembre que no pas a mitjans d'octubre. En general, es quedaran entre 4 i 8ºC per sota dels valors registrats aquest passat dimarts, la majoria de Catalunya per sota dels 20ºC. Tot i això, el descens més significatiu el notarem ja de cara a dijous al matí, quan pocs valors se situaran per sobre dels 10ºC a molts punts de Catalunya.

En definitiva, no descartem que es pugui veure nevar al Montseny al vespre i la nevada tornarà a ser ben vistosa al Pirineu, on per sobre de 1.600 metres, s'hi podran acumular més de 10 centímetres al vessant nord. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat avisos per aquesta matinada i matí de dimecres, per acumulacions de fins a 20 litres/m² en 30 minuts. Destacar també el vent de mestral que tornarà a ser el clar protagonista a la meitat sud de Catalunya, especialment durant la tarda i el vespre, amb ratxes que poden superar de nou els 90 km/h a molts punts.

Els xàfecs i les tempestes poden superar els 20 litres/m² en 30 minuts a molts punts del nord-est | Meteocat

Tendència a una clara millora

De cara a dijous i en dies posteriors, tot apunta que el temps millorarà clarament amb un sol que dominarà a gran part del territori, però amb un ambient encara fred o molt fred per les dates en què ens trobem. Fins i tot, els termòmetres baixaran dels 10ºC a molts punts de la mateixa costa a primeres hores del matí i algunes glaçades sortiran del Pirineu. D'altra banda, fins a mig matí encara podrien quedar alguns núvols baixos al litoral central i alguna nevada residual al vessant nord per sobre dels 1.400 metres, però que acabarà desapareixent amb el pas de les hores.

"Méteo Especial: Nous canvis i el fred atípic no se'n va aquesta setmana" "Previsió: Adeu a l'estiuet, torna la tardor més moguda i freda el cap de setmana"