Adeu a la 'Filomena', però atenció amb les fortes glaçades aquesta setmana

Les glaçades seran molt importants els pròximes dies en zones nevades de l'interior
El fred serà el clar protagonista d'aquest inici de setmana | Arxiu

Després de l'insòlit temporal de neu que ha causat la borrasca nomenada com a 'Filomena', la situació es tranquil·litzarà aquest inici de setmana. Les nevades històriques a molts punts del sud de Catalunya ja seran història, mai millor dit. L'anticicló guanyarà protagonisme al llarg d'aquest inici de setmana i s'imposarà a Catalunya fins a pràcticament el pròxim cap de setmana. El que es tradueix en dies radiants, però amb boires gebradores en zones clàssiques interiors de ponent i interior de les Terres de l'Ebre. A part de les zones amb boires, aquest temps més estable i assolellat no facilitarà un ascens de les temperatures, sinó tot el contrari. A les capes altes de l'atmosfera encara tindrem molt aire fred i això farà que les nits siguin gèlides a tot el país i durant el dia, encara que faci sol, els termòmetres no es recuperaran. 

?TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Dilluns 11 de gener

El temps de cara a aquest dilluns, 11 de gener, serà ja molt més tranquil a gran part de país, però durant el matí caldrà prestar atenció amb les patinades i les superfícies lliscants. A més, hi haurà moltes boires gebradores en zones interiors que seran cada vegada més abundants a mesura que avanci la setmana al centre, però durant el dia acabaran dissipant amb més sol a tot Catalunya. Les pluges i nevades ja seran història.

El sol dominarà en general amb boires que seran persistents al nord del pla de Lleida | Catalunya Diari

Sens dubte, el més destacable dels dies següents seran les temperatures de primeres hores de la jornada que seran molt gèlides a tot el país i amb glaçades intenses a tot l'interior de Catalunya. Valors d'entre 0ºC-10ºC seran freqüents a moltes localitats de l'interior. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya segueix alertant pel fred matinal a moltes comarques del Pirineu. En canvi, en zones costaneres l'ambient ja serà una mica més agradable durant el migdia, moltes màximes al voltant dels 10ºC, tot i que pujaran una mica més ja al sud.

Les glaçades seran molt importants els pròxims dies a tot l'interior de Catalunya | Meteocat

Dimarts 12 de gener

La situació seguirà molt tranquil·la el dimarts, 12 de gener, però encara amb núvols al Pirineu que podrien deixar possibles nevades febles al vessant nord a últimes hores de la jornada. A la resta de Catalunya es mantindrà el cel serè amb sol, fora de zones amb boires. El més destacable de la jornada, tornaran a ser els termòmetres, ja que a primeres hores del matí hi haurà glaçades molt intenses, amb valors que podrien assolir els -10ºC a molts punts del pla de Lleida, al Pirineu i zones de l'altiplà central. A la mateixa ciutat de Lleida es podran superar àmpliament els -5ºC.

Dimecres 13 de gener

De cara a dimecres, 13 de gener, seguiran els núvols al vessant nord del Pirineu i algunes tímides nevades per sobre dels 1.200 metres. A la resta del territori, el sol seguirà dominant arreu amb el permís de les boires i l'ambient gèlid a les fondalades interiors. Tot i això, les temperatures màximes ja pujaran clarament a tot el país i les mínimes també començaran a pujar lleugerament, però seguiran les glaçades a molts punts interiors.

Dijous 14 de gener

Podrien arribar més nevades al vessant nord del Pirineu i alguns ruixats al litoral central aquest pròxim dijous, 14 de gener, però a la resta de Catalunya seguirà dominant el sol amb boires matinals en zones interiors. Temperatures que començaran a pujar amb més ganes a tot el país, tant màximes com mínimes. Valors ja normals per l'època.

Divendres 15 de gener

De cara a divendres, 15 de gener, podria arribar un nou front polar que comportaria nevades altre cop al vessant nord del Pirineu i un descens significatiu de les temperatures. Al Pirineu i a la costa, el descens seria brusc, però als llocs amb boira, pujarien lleugerament. Es començarà a retirar l'anticicló cap al nord.

Cap de setmana del 16 i 17 de gener

Finalment, al llarg del cap de setmana del 16 i 17 de gener, sembla que les precipitacions seguirien al Pirineu, sent més abundants i en forma de neu al vessant nord per sobre dels 800 metres, però amb més sol a la resta del territori i ventades de tramuntana i mestral als dos extrems del país. Les temperatures seguiran en valors per sota dels normals per l'època de l'any, amb màximes inferiors a 5ºC a gran part de l'interior i al voltant dels 10ºC a la costa.

"Méteo Especial: Últimes fuetades del temporal encara amb força avisos diumenge" "Actualització: Arriba el temporal de neu a cotes molt baixes, vent i pluja a Catalunya"