Confirmen que els gats creen un vincle amb els seus amos semblant al dels nadons o els gossos

Un nou estudi corrobora per primera vegada que aquests animals de companyia, sovint esquerps, creen una afecció amb els humans
La majoria de gats tenen un grau d'afecció segur | Arxiu

Índex Amagar
 

Un nou estudi confirma per primera vegada que els gats de companyia creen un vincle amb els seus amos. Això desmenteix la teoria que aquests animals són sempre esquerps i solitaris, ja que aquesta afecció que es genera entre ells i els humans és similar a la que hi ha entre els nadons o els gossos amb els seus cuidadors.

Així ho afirma el treball encapçalat per la seva principal autora, Kristyn Vitale, de la Universitat d’Oregon State, i que ha estat publicat a la revista ‘Current Biology’. «Quan els gats viuen en un estat de dependència amb un humà, aquest comportament d’afecció és flexible i la majoria dels gats utilitzen els humans com a font de consol», assegura Vitale.

Una prova d’afecció entre diversos gats

Per dur a terme l’estudi, els investigadors van fer que els gats participessin en una prova que ja s’havia realitzat en nadons i gossos per comprovar el grau d’afecció. Aquesta prova implicava que el cuidador es passés dos minuts amb un gat (hi van participar diversos exemplars), dos minuts més separats i dos últims minuts amb l’animal de nou.

Els gats creen un vincle amb els seus cuidadors | Arxiu

 

El resultat va ser que, quan el cuidador tornava a l’habitació després de dos minuts absent, els gats amb afecció no mostraven gaires signes d’estrès i la seva atenció es repartia entre la persona i l’entorn. No obstant, els gats que amb una afecció insegura es mostraven més estressats, es mantenien allunyats del cuidador o saltaven estrepitosament al damunt d’ells.

En total, fins a 70 gats joves i adults van participar en aquesta prova, el 64,3% dels quals van ser catalogats amb una afecció segura i el 35,7% amb afecció insegura, unes dades que són molt semblants als graus d’afecció entre nadons i cuidadors. A més, els resultats demostren que el vincle que es crea inicialment entre l’humà i l’animal no canvia amb el temps, «inclús després d’una intervenció d’entrenament i socialització», apunta Vitale.

També et pot interessar...

"Els incendis a Indonèsia són iguals o pitjors que els de l’Amazones" "Capturen a França una pantera negra que passejava per les teulades"