Greu preocupació a Venècia per les excepcionals marees altes

La marea alta que està afectant Venècia ha deixat fins al 50% de la ciutat inundada, i està previst que aquest dimecres encara pugui pujar més el nivell del mar
La ciutat està inundada gairebé el 50% i es preveu que empitjori aquest dimecres | EFE

A les 5.30 del matí d'aquest dimarts tant a Venècia com a la pròxima Chioggia han sonat les sirenes d'alarma que han alertat a la població de la marea alta, que ha arribat ja aquest matí fins als 127 centímetres, i que podria augmentar durant la setmana si continua la borrasca que afecta a Itàlia.

D'aquesta manera, turistes i venecians per igual s'han calçat les botes altes de cautxú i caminen per passarel·les de la ciutat dels canals, amb prop del 50% de la ciutat inundada en bona part per la marea alta.

L'aigua ha penetrat en cafès i botigues i les autoritats han cancel·lat preventivament les classes preescolars. Molts hotels proveeixen botes de plàstic altes fins al genoll als turistes, formant part del vestuari comú dels venecians.

A més de les dificultats de residents i turistes, una de les majors preocupacions és l'estat de la basílica de Sant Marcos, ja que actualment ha estat inundada fins als 70 cm d'aigua, banyant els mosaics que formen el sòl i les columnes que acaben de ser restaurades després de l'aigua alta que va patir l'octubre del 2018.

Empitjora la situació aquest dimecres

Els models de pronòstic del Centre de Marees de Venècia, al nord d'Itàlia, indiquen la possibilitat de marees excepcionals per a aquest dimecres donada l'evolució de la situació meteorològica.

Els pronòstics, avaluats amb l'Institut de Ciències Marina del Consell Nacional de Recerques i amb l'Institut Superior per a la Protecció i Recerca Ambiental, preveuen per al dimecres a les 10.30 hores un pic de fins a 145 cm de pujada del nivell del mar.

Els organismes avaluadors indiquen que fins i tot es podria superar el llindar de 155 cm. Per això, estarà activat el Centre de Comandament per al Pla d'Aigua Alta a la seu de la Policia Local amb el propòsit de coordinar tots els serveis de la ciutat i seguir l'evolució de la situació.

Les activitats educatives de jardins de la infància i centres preescolars han estat suspeses al centre històric de Venècia i a les illes de Murano, Burano, Giudecca i Sacca Fisola. El servei de transport públic podria suspendre's també aquest dimecres i d'igual manera es recomana que els conductors d'embarcacions mantinguin una velocitat moderada i adequada per a les circumstàncies.

També et pot interessar...

"Catalunya Diari assoleix la xifra més alta de lectors en català a internet de la història" "Publiquen les imatges del cotxe supersònic més ràpid del món"