Nou rècord en la temperatura del mar a Barcelona durant el mes de novembre

Els registres de temperatura de l'aigua del mar durant el mes de novembre han donat com a resultat una temperatura mitjana de 16,3ºC, la més baixa des del 2006
Els temporals d'aquest novembre han fet baixar substancialment la temperatura de l'aigua del mar | Agencias

L'observador de l'aigua del mar de Barcelona, Diego Lázaro, ha observat que «els registres de temperatura de l'aigua del mar obtinguts setmanalment durant el mes de novembre han donat com a resultat una temperatura mitjana de 16,3ºC, la més baixa des del 2006 (any en què es van iniciar les observacions). Aquest nou mínim mensual és 0,1ºC inferior a l'anterior registre, de 16,4ºC, assolit durant el novembre de 2010».

Durant bona part de novembre, les masses d'aire fred que acompanyaven les pertorbacions que van creuar Catalunya van donar lloc a un ambient més propi de l'hivern que no pas de mitjans de tardor. Aquesta arribada del fred també ha tingut el seu reflex en l'aigua del mar, que ha presentat una anomalia tèrmica negativa durant tot el mes. El descens de la temperatura ha estat notable, de gairebé 4ºC. Dels 19,5ºC mesurats el 30 d'octubre ha passat als 15,6ºC de la darrera observació, ha baixat 5ºC en només 1 mes.

Any de grans contrastos amb la temperatura de l’aigua del mar

Aquesta dada contrasta molt amb l'any passat quan per aquestes dates el mar encara estava al voltant dels 17ºC. És a dir, 1,5ºC més que enguany. Cal recordar que, al mes de maig, el mar va batre rècords per estar més fred del normal. A continuació, va arribar l’onada de calor del mes de Juny i va pujar fins a 5ºC en 15 dies. I ara, uns mesos després tornem a marcar rècords per la banda baixa.

Amb la mateixa rapidesa que es va escalfar, s’ha refredat

Ara la dada encara destaca més i té més mèrit si tenim en compte que tant setembre com octubre van ser mesos molt més càlids del normal i el mar es va mantenir molt càlid.

Sense anar més lluny, a finals d’octubre, abans dels temporals i les entrades d’aire fred que hem tingut aquest mes de novembre, l’aigua del mar encara fregava els 20ºC el dia 30 d’octubre. És a dir, ha baixat gairebé 5ºC en 1 mes des de llavors.

Quina ha estat la causa?

El mes de setembre va ser pràcticament estiuenc amb cap entrada d’aire fred i poques precipitacions en general. Octubre es va començar a girar la truita i va ploure més. Tot i això, totes les situacions de pluja van ser de sud o llevant amb temperatures elevades, poc aire fred associat i han estat situacions més aviat càlides. Aquest fet ha provocat que l’aigua del mar encara es trobés fregant els 20ºC a les acaballes d’octubre.

Al començar aquest mes de novembre els patrons es van invertir totalment. Les masses d’aire fred del nord d’Europa van començar a afectar-nos amb fronts polars. L’ambient fred de rigorós hivern ha predominat durant gran part del mes i ha fet que la temperatura de l’aigua del mar hagi caigut en picat fins a aquests 15,6ºC.

"Explicació de què és una llevantada, el temporal que més pluja deixa a Catalunya" "Balanç del novembre: ha fet més fred però amb menys pluja del normal"