Catalunya Diari
Imagen del Sol con alta definición

La NASA desvetlla el final del nostre Sol: no formarà un forat negre

El Sol no acabarà la seva existència, com moltes altres estrelles, convertint-se en forat negre i tampoc en una estrella de neutrons. Experts de la NASA expliquen el seu últim destí en una publicació

D’aquí 6.000 milions d'any el Sol deixarà d'il·luminar-nos i escalfar el nostre planeta. Algunes teories vaticinen el final del nostre astre com un forat negre, possiblement perquè és el resultat més freqüent després de l'apagada d'una estrella i també a causa de l'èxit mediàtic pels últims descobriments sobre aquest interessant fenomen galàctic.

La NASA desmenteix aquesta teoria en el nostre Sol, no es convertirà en un forat negre ni tampoc en una estrella de neutrons. El motiu és la petita mida. La nostra estrella necessitaria ser aproximadament 20 vegades més massiu o dens per acabar la seva vida com les sospites anteriors.

Les estrelles que neixen amb una gran mida poden explotar en una supernova al final de les seves vides abans de col·lapsar novament en un forat negre, un objecte amb una atracció gravitacional tan forta que res, ni tan sols la llum, pot escapar. Tampoc el Sol té la mida d'explotar com una supernova i deixar les seves restes en forma de compacta estrella de neutrons. Llavors, quin és el destí del Sol?

Una nana blanca que començarà el procés a partir d’uns 5.000 milions d'anys

En uns 6.000 milions d'anys, acabarà com una nana blanca, un residu petit i dens d'una estrella que brilla per la calor sobrant. El procés començarà en uns 5.000 milions d'anys a partir d'ara quan el Sol comenci a quedar-se sense combustible.

Com la majoria de les estrelles, durant la fase principal de la seva vida, el Sol crea energia fusionant àtoms d'hidrogen en el seu nucli. D’aquí a molt i molt temps, el Sol començarà a quedar-se sense hidrogen al seu nucli per crear llum, i s’iniciarà l’apagada. Això permetrà que l'astre comenci a fusionar elements més pesants en el nucli, juntament amb la fusió d'hidrogen formant una closca embolicant el nucli.

Quan això succeeixi, la temperatura del Sol augmentarà, i les capes externes de l'atmosfera del Sol s'expandiran tant en l'espai que engoliran la Terra. Això faria que el nostre món sigui inhabitable per a la vida tal com la coneixem. Aquesta és la fase gegant vermell, i durarà aproximadament mil milions d'anys, abans que el Sol es col·lapsi per formar una nana blanca.

També et pot interessar...