Catalunya Diari
El descobriment d'aquest exoplaneta desafia la teoria que explica la formació de la majoria dels planetes

Un gegant exoplaneta gasós desafia la teoria sobre la formació planetària

El descobriment realitzat per científics espanyols podria donar llum sobre l’origen i l’evolució del Sistema Solar. Fins ara no s’havia trobat mai un planeta gegant orbitant una estrella nana

La recerca espacial fora les fronteres del sistema solar avança a gran pas i produeix interessants descobriments, fins i tot amb col·laboracions catalanes. Recentment s’ha trobat  un inusual planeta fora del Sistema Solar de dimensions gegants que orbita al voltant d’una estrella nana i està desafiant el model actual i la teoria que explica la formació planetària.

Aquest descobriment podria treure a la llum l'origen i l'evolució del Sistema Solar, i l'ha detectat un equip internacional liderat per científics espanyols. Els investigadors han localitzat aquesta formació extrasolar des de l'observatori astronòmic de Calar Alto (Almeria) i amb la col·laboració de l'observatori del Montsec,  el de Sierra Nevada (Granada) i el del Teide (Tenerife).

Un gegant gasós

Els científics van descobrir aquest planeta gegant a través de l’estrella GJ 3512, un estel nan vermell 10 vegades més petit que el Sol i situat a 30 anys llum de la Terra, perquè un cos amb un comportament ‘estrany’ orbitava al seu voltant. 

José Antonio Caballero, investigador del Centre d’Astrobiologia, assegura que l’estel és similar a d'altres ja coneguts que contenen planetes de tipus terrestre, però cap d'ells compta amb planetes gegants gasosos com el que acaben de descobrir. El procés habitual seria trobar planetes petits com Urà al voltant de les estrelles nanes. 

Les teories actuals sobre la formació planetària, basades en un model en que els planetes gasosos es formen a partir de nuclis rocosos que acumulen grans quantitats de gas, es consideraven suficients per explicar la formació d'altres planetes d'aquest tipus com Júpiter o Saturn. Un model que havia funcionat fins ara, perquè no incloïen la presència dels exoplanetes gegants gasosos orbitant al voltant d'estels nans.

«Aquest planeta ha trencat tots els esquemes existents de formació planetària i cal trobar nous models que hi donin una explicació», ha assenyalat Caballero. Aquest descobriment permetrà conèixer més quina ha estat l’evolució del Sistema Solar i el paper que juga cada planeta. 

Recreació artística de l'exoplaneta gegant que orbita l'estrella enana GJ 3512
Recreació artística de l'exoplaneta gegant que orbita l'estrella nana GJ 3512 | ICE- CSIC

 

Com es va formar aquest planeta donarà llum al disseny del Sistema Solar

La troballa obre la porta a la teoria que els planetes gegants gasosos poden formar-se, també, directament a partir de l'autoacumulació de gas i pols, sense necessitat d'un nucli sòlid que faci de «llavor». Juan Carlos Morales, de l'Institut de Ciències de l'Espai i de l'Institut de Ciències Espacials de Catalunya, reconeix que és un pas més de la ciència astronòmica per explicar l’espai que ens envolta.

En aquest sentit, Morales ha recordat en un comunicat que fins fa 20 anys «només es coneixien els planetes del Sistema Solar», i ha precisat que «descobrir i estudiar exoplanetes  (planetes llunyans)  permetrà desxifrar si l'arquitectura del Sistema Solar és comuna a l'Univers o no». Afegeix l’astrònom que «fent un pas més enllà podrem intentar descobrir si l'aparició de la vida també és comuna o si s'han de donar condicions molt especials».

«Hem trobat que un planeta molt gran orbita al voltant d'una estrella molt petita, i això indica que hi poden haver altres vies de formació de planetes», ha precisat Morales, que afegeix que aquest exoplaneta es va formar mitjançant «un procés d'inestabilitat gravitacional».

Els resultats de la investigació han estat publicats aquest dijous a la prestigiosa revista ‘Science’, un descobriment en què han participat centres d’investigació de tot el món, des de l’Institut de Ciències Espacials de Catalunya, l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia i el Centre d'Astrobiologia, fins a observatoris del nord i centre d’Europa.

També et pot interessar...