Catalunya Diari
Imatge de la pluja d'estels dels Perseids juntament amb la dels Delta Aquàrides a Prades

Les llàgrimes de Sant Llorenç tornen a meravellar el cel d’agost

La millor nit per gaudir d’aquest espectacle va ser la de dissabte a diumenge. El punt àlgid del fenomen ha estat la matinada de dimarts, però la Lluna ha brillat més

Les esperades llàgrimes de Sant Llorenç, també coneguda com la pluja d’estels dels Perseids, la més popular i esperada de l’any,  han viscut aquests últims dies la seva màxima intensitat i el punt àlgid s’ha assolit la matinada del 12 al 13 d’agost, quan han caigut més meteors per hora. No obstant, la presència d’alguns núvols en algunes comarques i el fet que la Lluna il·luminés la nit degut a la proximitat de la seva fase plena (que serà el dia 15 d’agost), ha fet que el fenomen no es contemplés en la seva plenitud. 

La millor nit per gaudir d’aquest espectacle va ser, sens dubte, la matinada de dissabte a diumenge, ja que el cel estava serè (tan sols amb alguns núvols baixos a la costa de les comarques de Tarragona) i la Lluna no brillava tant i es va pondre més d’hora, raó per la qual el cel estava més fosc i estrellat. La nit de diumenge a dilluns també era una bona ocasió per contemplar la pluja d’estels, però les fortes i torrencials tempestes que van caure a diversos punts de Catalunya ho van impedir.

Els millors punts per observar el cel han estat, com sempre, esplanades interiors i zones de muntanya llum de la contaminació lumínica. Aquestes són algunes de les imatges que ens heu fet arribar molts de vosaltres o que s'han publicat a través de les xarxes socials  de les llàgrimes de Sant Llorenç al cel de tot Catalunya:

La pluja d’estels més popular de l’any

Les llàgrimes de Sant Llorenç són, sens dubte, la pluja d’estels més popular de l’any  degut a la gran quantitat de meteors que es poden veure caure del cel, però sobretot pel fet que fa calor i la gent està de vacances,  fent que moltes persones passin la nit a l’exterior gaudint del fenomen.

Aquesta pluja d’estels s’origina gràcies a l’arribada de partícules del cometa Swift-Tuttle cada any per aquestes dates, i quan entren en contacte amb l’atmosfera s’incendien i es desintegren a una gran velocitat, donant-nos aquest efecte de petits cometes caient al damunt nostre. Segons dades de l’Observatori Astronòmic Nacional, el màxim del fenomen és entre les 04:00h a les 17:00h del dia 13 d’agost, cosa que ha fet que l’anterior matinada s’hagi assolit el punt àlgid.

 

Aquests petits meteors cauen a una velocitat de 180.000 km/h i en el màxim del fenomen en podrem veure prop de 200 en tan sols una sola hora. Tot i que el cap de setmana passat va ser el millor per gaudir de l’espectacle, el punt àlgid ja ha passat i la Lluna cada vegada brilla més, al llarg de les properes setmanes encara podrem gaudir d’aquest espectacle si mirem al cel.