Les imatges hipnòtiques del trànsit de Mercuri per davant del Sol

Aquest esdeveniment té lloc únicament 13 vegades per segle i el pròxim serà el 2032. A Catalunya ha estat visible aproximadament entre les 13.30 i les 19.00 hores
Aquest fenomen passa unes 13 vegades cada segle. El següent tindrà lloc el 2032. | PixaBay

Mercuri ha transitat aquest dilluns per davant del disc solar, gairebé pel seu centre. El trànsit, que ha estat visible aproximadament entre les 13.30 i les 19.00 hores a Catalunya, esdevé únicament 13 vegades per segle. De fet, el pròxim no succeirà fins al 13 de novembre del 2032.

La web de l'Observatori de Dinàmica Solar de la NASA, un telescopi espacial que estudia el Sol en diferents longituds d'ona, ha seguit el trànsit de Mercuri en temps real. Els instruments a bord del satèl·lit han capturat la petita silueta de Mercuri travessant l'estrella durant més de cinc hores.

Caldrà esperar fins al 2032…

Un trànsit és un fenomen astronòmic que consisteix en el pas aparent d'un determinat planeta per davant de la superfície del Sol. Des de la Terra només es poden contemplar els trànsits dels planetes de Venus i de Mercuri, ja que són aquests els situats entre la Terra i l'astre solar.

L'alt valor de la raresa d'aquests fenòmens rau en el fet que la majoria de les vegades es veuran aquests planetes passar o per dalt, o per sota del disc solar, no produint-se cap trànsit. De mitjana, esdevenen un total de 13 trànsits de Mercuri per segle i el pròxim visible des de Catalunya succeirà el dissabte 13 de novembre de 2032.

Perquè des de la Terra es pugui veure passar Mercuri per davant del Sol, és necessari que els tres astres (Sol, Mercuri i Terra) quedin pràcticament alineats, en línia recta, en el moment de la conjunció inferior del planeta, és a dir, quan Mercuri passa entre la Terra i el Sol.

També et pot interessar...

"Vídeo inèdit que mostra com giren els planetes del Sistema Solar" "La galàxia d’Andròmeda, vista des de Falset (Priorat) aquestes nits de tardor"