Catalunya Diari
Transito de mercurio

Les imatges hipnòtiques del trànsit de Mercuri per davant del Sol

Aquest esdeveniment té lloc únicament 13 vegades per segle i el pròxim serà el 2032. A Catalunya ha estat visible aproximadament entre les 13.30 i les 19.00 hores

Mercuri ha transitat aquest dilluns per davant del disc solar, gairebé pel seu centre. El trànsit, que ha estat visible aproximadament entre les 13.30 i les 19.00 hores a Catalunya, esdevé únicament 13 vegades per segle. De fet, el pròxim no succeirà fins al 13 de novembre del 2032.

La web de l'Observatori de Dinàmica Solar de la NASA, un telescopi espacial que estudia el Sol en diferents longituds d'ona, ha seguit el trànsit de Mercuri en temps real.  Els instruments a bord del satèl·lit han capturat la petita silueta de Mercuri travessant l'estrella durant més de cinc hores.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Compartim una seqüència de vídeo (TIMELAPSE) del trànsit de Mercuri per davant del Sol que s'ha produït avui 11 de novembre de 2019. El proper el 2032! Per comparar... cabrien 285 Mercuris en un diàmetre solar! La diferència entre ambdós objectes és extraordinària. Sabeu que el mètode dels trànsits és un dels més utilitzats per detectar planetes més enllà del nostre Sistema Solar? Just aquest any el Premi Nobel de Física s'otorga Michel Mayor i Didier Queloz per el descobriment del primer exoplaneta l'any 1995 (amb una altra metodologia, això sí). Detalls: Telescopi FSQ85 + filtres solar Càmera: ASI1600 MM-C Franja horària del vídeo: 13.39h-14.08h (horari local). Imatges: Aleix Roig (Astroprades) Prades, Tarragona. #mercurytransit #mercury #astronomy #astronomia #mercuri

Una publicación compartida de Astroprades (@astroprades) el

Caldrà esperar fins al 2032…

Un trànsit és un fenomen astronòmic que consisteix en el pas aparent d'un determinat planeta per davant de la superfície del Sol. Des de la Terra només es poden contemplar els trànsits dels planetes de Venus i de Mercuri, ja que són aquests els situats entre la Terra i l'astre solar.

L'alt valor de la raresa d'aquests fenòmens rau en el fet que la majoria de les vegades es veuran aquests planetes passar o per dalt, o per sota del disc solar, no produint-se cap trànsit. De mitjana, esdevenen un total de 13 trànsits de Mercuri per segle i el pròxim visible des de Catalunya succeirà el dissabte 13 de novembre de 2032.

Perquè des de la Terra es pugui veure passar Mercuri per davant del Sol, és necessari que els tres astres (Sol, Mercuri i Terra) quedin pràcticament alineats, en línia recta, en el moment de la conjunció inferior del planeta, és a dir, quan Mercuri passa entre la Terra i el Sol.

També et pot interessar...