Catalunya Diari
Este 12 de diciembre encontraremos la última luna llena del 2019

La lluna del gel: Puja l'última lluna plena de l’any i de la dècada

Estigueu atents al cel nocturn, prepareu les càmeres, les properes nits podreu observar una esplèndida lluna plena. La d’aquest dijous 12 de desembre serà l’última del 2019

La lluna de la propera nit de l'11 al 12 de desembre serà un espectacle a bona part del nostre territori, perquè els cels clars a moltes comarques permetran gaudir d'una increïble vista a l'última lluna plena de l'any i de la dècada. No podem oblidar-nos de contemplar durant uns minuts la gran esfera rodona i lluminosa que ens oferirà la lluna.

Segons indica el mitjà ‘El Tiempo en España’, el nostre satèl·lit entra en l’última fase plena del 2019, coneguda a Amèrica del Nord com la ‘Lluna del Gel’ o la ‘Lluna Freda’, perquè succeeix en l’època de l’any en què les nits són més llargues i fredes al nostre hemisferi. Acomiadem desembre amb aires d’hivern i una esplèndida lluna plena, acompanyada d’alguns astres que també podrem distingir al firmament.

Lluna plena el dijous 12 a les 6 de la matinada

El cel de nit clar i ventós del dimecres i dijous facilitarà la seva observació
El cel de nit clar i ventós del dimecres i dijous facilitarà la seva observació | Arxiu

A Catalunya la veurem totalment plena a primera hora del matí, a les 06:12h el dia 12. La nit de l'11 i la següent s'aixecarà per l’est entre les 18 hores i les 19 hores i s'amagarà entre les 8.30 i les 9.30.  Els més matiners podran observar el seu moment de màxima esplendor a l’oest de la vostra posició, al cel fent l'última fase plena abans de canviar de dècada.

Segons les previsions meteorològiques, només s'espera cel ennuvolat i nevades al nord-oest, al Pirineu de Lleida. El vent de ponent i mestral escombrarà la contaminació atmosfèrica i intuïm unes nits molt fosques i clares a les muntanyes del centre i sud de Catalunya. La gent d’aquestes contrades, preparin la càmera per a l'espectacle.

Parlant de fenòmens astronòmics, recordeu que la pluja d'estrelles coneguda com 'els Gemínids' es podrà veure a casa nostra també aquest mes. De fet, tot això passarà des del dia 12 de desembre fins al 15, per tant, les dues cites tan interessants s'ajuntaran per acomiadar l'any  i la dècada del 2010.