Catalunya Diari
El verano es la mejor estación para contemplar las estrellas durante las suaves noches

El juliol s’acomiada amb el punt àlgid de la pluja d’estels dels Delta Aquàrids

La nit d’aquest proper dimecres 31 serà el moment ideal per veure el fenomen si el temps ho permet, ja que la Lluna serà nova i el cel estarà ben fosc amb fins a 25 meteors per hora

L’estiu és sinònim de grans fenòmens astronòmics i el juliol no podia acabar d’una altra manera. I és que aquests dies ens trobem en el moment màxim de la pluja d’estels dels Delta Aquàrids, però la nit que, sens dubte, serà més òptima per gaudir al màxim d’aquest espectacle celeste serà la del proper dimecres 31 de juliol. 

Tot plegat serà el preludi de les famoses llàgrimes de Sant Llorenç, els Perseids, que tindran lloc a mitjans d’agost, sens dubte la pluja més esperada de l’estiu. No obstant, abans podrem gaudir dels espectaculars Delta Aquàrids fins ben bé la nit del primer dia d’agost, un espectacle que recomanem que no us perdeu, ja que es calcula que cauran uns 25 meteors per hora. 

D’aquesta manera, veurem les restes del cometa 96p- Machholz, fragments que arriben a 15.000 km/h i que impacten contra l'atmosfera amb les seves partícules de pols i gel, a 100 km d'altitud. A més, entre el 5 i el 10% dels meteors desprenen gas ionitzat que pot apreciar-se durant uns segons abans que es volatilitzin. És el que es coneix com les seves 'cues'

Pendents de la meteorologia

Els Delta Aquàrids van començar a arribar fins a l’atmosfera terrestre el passat 12 de juliol, però és ara quan el fenomen arriba al seu màxim, sobretot entre el 30 de juliol i l’1 d’agost. A més, la Lluna nova, és a dir, el moment del mes en què el satèl·lit no és visible de nit, farà que la nit del 31 sigui la millor per contemplar l’obscuritat del cel trencada per les llampegades dels estels fugaços.

No obstant, hi ha un altre factor clau que hem de tenir en compte: la meteorologia. I és que els núvols baixos poden fer la guitza aquestes properes nits a diversos punts de Catalunya. Aquest dimarts a la nit, hi haurà intervals de núvols entre Barcelona, Girona i el Pirineu, però no estarà el cel tapat ni molt menys, sinó que a estones es veuran les estrelles de forma parcial. Dimecres sembla que aquests núvols es concentraran més al litoral i prelitoral de Tarragona.

Les zones on millor es veurà la pluja d’estels seran les que estiguin afectades per menys contaminació lumínica, especialment a zones de muntanya i àmplies planes de l’interior on la llum artificial és força escassa.

També et pot interessar...