Catalunya Diari
Imatge del planeta Mart

La NASA hauria trobat vida a Mart l’any 1976

Així ho assegura l’investigador principal de l’experiment, Gilbert V. Levin, que va ser qui va enviar la missió no tripulada fa tot just 43 anys

El descobriment de la vida al planeta vermell podria haver estat abans del que es pensava. L’experiment, anomenat ‘Labelet Release’ (LR), va ser creat per tal d’analitzar el sòl del planeta Mart i estudiar si hi havia matèria orgànica, tal com assegurava l'excientífic de la NASA Gilbert V. Levin. Durant l’experiment, les sondes ‘Viking’ van deixar aliments i menjar a la superfície terrestre per tal de comprovar si es consumia aquesta matèria orgànica. De ser així, els monitors radioactius detectarien la presència de vida.

D’altra banda, la NASA no va poder duplicar els resultats en els laboratoris interns i per tant, van ser uns experiments en què no es va trobar cap material orgànic. La NASA seguia defensant que el senyal de vida que donaven els resultats, on havien detectat respiració de microbis segons Levin,  es tractava d’un procés inorgànic i químic. En definitiva, no estava clara la presència de vida i l’entitat científica va anunciar que es tractava d’una substància que podria imitar la vida, però que en cap cas ho era. No obstant,  Levin manté que aquells resultats no van ser del tot contrastats i que la vida Mart s'hauria trobat llavors. 

Estudis més específics

Actualment, gairebé 45 anys després, els senyals de vida són més evidents. En l’última expedició del 2018, es va trobar matèria orgànica en la superfície terrestre de Mart i, la setmana passada, es van trobar sediments. Aquesta última troballa pot significar que  hi havia hagut llacs antics salats a la superfície del planeta vermell. La propera expedició serà l'any 2020 i no serà un prova per a la detecció de vida, sinó per a investigar més recursos del planeta.

Planetas dominantes de tu carta natal: descubre qué dicen sobre ti
El planeta Mart podria ser una escapatòria quan la Terra col.lapsi | Getty Images

Propera missió amb més ambicions

El ‘Rover Mars 2020’ de la NASA portarà un instrument, el ‘SHERLOC’, que ajudarà a buscar rastres de vida a més d’altres investigacions sobre petjades biològiques o geomorfològiques. Aquesta missió està prevista que es llenci el proper estiu i hauria de tornar al llarg del febrer de 2021. La intenció d’aquesta missió és avaluar com i on es podrien instal·lar colònies humanes a Mart.

També et pot interessar...