Catalunya Diari
'Selfie' de Curiosity al costat de la duna Namib al gener de 2016

Noves imatges del Curiosity que poden confirmar l'evidència de vida a Mart

El ròver ha pres fotos del cràter Gale de Mart i la NASA considera que podrien ser la prova de l’evidència de vida al planeta vermell fa 3.500 milions d’anys

L’obsessió per trobar vida a Mart és una de les fites espacials d’avui dia per a la majoria d’experts. En aquest sentit, el ròver Curiosity de la NASA,  que explora el planeta vermell des de l’any 2012,  ha enviat fa poc imatges del cràter Gale de Mart  que podrien corroborar l’evidència de vida en aquest planeta fa prop de 3.500 milions d’anys,  segons s’explica en un comunicat recent de la Universitat de Pensilvània, als Estats Units.

 

«El cràter Gale sembla que podria haver estat l’entorn d’un llac», explica Christopher House, director d’un dels consorcis del programa Space Grant de la NASA. I és que les proves del Curiosity han confirmat la troballa de molta pedra de fang estratificada de forma fina en aquest punt, cosa que confirma que en aquest punt hi hauria hagut aigua persistent durant, almenys, un milió d’anys.

Imagen de las increíbles texturas del terreno en el cráter Gale de Marte
Imatge de les increïbles textures del terreny en el cràter Gale de Mart | NASA

 

En aquest sentit, House assegura que el llac s’hauria omplert de sediments convertits, posteriorment, en pedra que es va acabar erosionant.  Aquest procés també es va produir quan es van formar les dunes a la mateixa zona del planeta.

La vida a Mart, tot un misteri per resoldre

A més d’aquestes dades, la investigació també conclou que tot aquest sistema molt antic que hi hauria hagut a la superfície de Mart va durar molt de temps, potser prop de 1.000 milions d’anys, incloent l’aigua subterrània que hi havia al subsòl marcià. Prova d’això és la troballa de fractures plenes de sulfat que indicarien que l’aigua va escolar-se per les roques  molt després que s’aturés la formació de llacs al planeta vermell.

El barro solidificado se ha fracturado provocando rocas de arcilla y notables grietas, pruebas que había agua hace mucho tiempo
El fang solidificat s'ha fracturat provocant roques d'argila i notables esquerdes, proves que hi havia aigua fa molt de temps | NASA

 

Ja hi ha hagut altres descobertes a Mart que indicarien l’evidència de vida al planeta, com ara els minerals sulfurosos,  com és el cas de la pirita. Això indicaria uns condicions òptimes en el medi ambient planetari per permetre la vida. En aquest sentit, House ha qualificat l’actualitat com una «època daurada» de la ciència planetària, ja que gairebé cada dia apareix alguna descoberta nova.

Reconstrucció del llac del cràter Gale
Reconstrucció del llac del cràter Gale | NASA

 

També et pot interessar...