Catalunya Diari
Aspecto del planeta Venus

Descobreixen que el planeta Venus hauria pogut albergar vida durant milions d’anys

Durant 2.000 a 3.000 milions d’anys després de la seva transformació, Venus hauria pogut mantenir un ambient estable, temps suficient perquè la vida sorgís en aquest planeta

Un nou estudi dirigit per l’Institut de Goddard de Ciència Espacial (GISS) de la NASA, dirigit per Way i Del Genio, ha trobat que el planeta Venus va tenir durant milers de milions d’anys unes característiques que l’haurien fet habitable i que hi hagués potser, durant aquell període de temps, algun tipus de vida. 

A aquesta conclusió s’hi ha arribat després de crear una sèrie de simulacions on es considerava com seria l’entorn de Venus  en funció dels diferents nivells de cobertura d’aigua. Les simulacions consistien a tenir en compte els canvis en la composició atmosfèrica i l’augment gradual de la radiació solar a mesura que el Sol s’escalfava al llarg de la seva vida útil.

Finalment, totes les simulacions assenyalàvem que Venus hauria pogut mantenir unes temperatures estables, des d’un mínim de 20 ºC fins a un màxim de 50º, durant aproximadament 3.000 milions d’anys. Si no fos per una sèrie d’esdeveniments que van fer alliberar el CO2 emmagatzemat a l’escorça, avui en dia encara seria habitable.

La Terra i Venus, molt semblants

Tot va començar farà uns 4.200 milions d’anys, uns pocs centenars de milions d’anys després que Venus es formés i s’acabés el període de refredament. En aquest punt, suposant que Venus patís un procés similar a la Terra, la seva atmosfera hauria estat dominada pel diòxid de carboni. Aquest gas, hauria estat absorbit lentament per les roques on posteriorment va quedar atrapat a l’escorça del planeta.

Aproximadament uns 715 milions d’anys, segons l’estudi, l’atmosfera hauria sigut similar a la de la Terra d’avui en dia, composta principalment per gas nitrogen amb traces de CO2 i metà. Aquestes condicions podrien haver-se mantingut estables fins a l’actualitat si no fos per l’esdeveniment de desgasificació massiu.

Reconstrucción de la superficie de Venus
Reconstrucció de la superfície de Venus | NASA

 

El final de la vida a Venus

La causa d’aquesta tragèdia continua sent tot un misteri. Molts científics creuen que va ser degut a un esdeveniment geològic que va fer canviar el 80% de la superfície del planeta. Això hauria provocat l’alliberament de grans quantitats de magma i de CO2. El magma s’hauria solidificat abans d’arribar a la superfície, creant una barrera que impedia la reabsorció del CO2.

Les altes concentracions de CO2 haurien causat un impactant efecte hivernacle que explicaria com el planeta s’ha convertit en el lloc infernal que coneixem avui en dia, on les temperatures superficials són de 462 ºC de mitjana. 

Encara que Venus va ser habitable, avui en dia no es troba dins la zona habitable respecte el nostre Sol. «Té actualment quasi el doble de radiació solar que tenim a la Terra. Tot i això, en tots els escenaris que hem modelat, hem trobat que Venus podria presentar temperatures superficials susceptibles d’aigua líquida», explicava Way.

També et pot interessar...