Catalunya Diari
estrellas

Arriben les Leònides: com i quan veure la pluja d'estels

Gaudir de la pluja d'estrelles de les Leònides és un dels grans plaers de la tardor. El millor moment per a la seva observació és al principi de la nit, abans que aparegui la Lluna

Gaudir de la pluja d'estrelles de les Leònides és un dels grans plaers de la tardor per als amants i afeccionats de l'astronomia. Aquests meteors travessen el cel nocturn cada any des del dia 6 de novembre fins al 30 del mateix mes, no obstant això, la matinada que uneix el dia 17 amb el 18 serà el millor moment per a visualitzar l'espectacle nocturn, perquè serà el ritme de la pluja de meteors serà major (fins a 15 meteors creuaran cada hora).

Aquest any no es donaran les millors condicions per a la seva observació. Els núvols i la pluja  que s'espera aquest diumenge podran deslluir el fenomen. Per part seva, la llum de la lluna, començant a minvar, també pot ser un impediment menor per a albirar la pluja d'estrelles, per la qual cosa el millor moment per a veure-les serà la primera part de la nit, abans que surti l'astre.

Com que la Lluna està en fase minvant no apareix fins a la matinada. Per això, el millor moment per a l'observació serà la primera part de la nit. Si no queda una altra que apreciar la pluja d'estrelles amb el satèl·lit present, els experts recomanen dirigir la mirada en la direcció oposada.  A més, també molestarà la contaminació lumínica de les ciutats, per la qual cosa per a gaudir d'elles, així com de qualsevol altre fenomen astronòmic, serà necessari abandonar els nuclis urbans.

Radiante de las Leónidas
Com trobar constel·lació de Leo | IGN

D'on vénen les Leònides?

Els meteors que donen forma a la pluja d'estrelles de les Leònides, són fragments del cometa 55P/Temple-Tuttle. Cada any, sobre aquestes dates, la Terra travessa un anell orbital ple d’aquests fragments del cometa que s'han desprès d'ell. Quan una d'aquestes peces entra en contacte amb l'atmosfera terrestre es vaporitza per la fricció, generant així una resplendor lluminosa  al qual coneixem com a estrella fugaç.

En la seva visió des de la Terra, tots els meteors que formen cadascuna de les diferents pluges d'estrelles que tenen lloc cada any, semblen tenir un únic punt d'origen: el radiant.  Aquesta localització en l'univers és el que dóna nom a les Leònides, doncs, tenen el seu radiant en la constel·lació de Leo.

És a simple vista, amb el camp de visió més gran possible, com han d'observar-se. Per això el millor és observar des d'un lloc amb pocs obstacles per a la vista, i no utilitzar instruments òptics que limitin el camp de visió. Els prismàtics i els telescopis es podran deixar a casa.

També et pot interessar...