Catalunya Diari
En la construcción del Sentinel 6 en la sede de la empresa IABG en Ottobrunn (Alemania)

La Terra tindrà un nou satèl·lit que vigilarà la pujada del nivell del mar

El nou satèl·lit ‘Sentinel-6’ monitoritzarà els efectes del canvi climàtic sobre els oceans

L’any que ve la Terra tindrà un nou satèl·lit amb finalitats científiques per estudiar més a fons els efectes de l'escalfament global. Des d’una altitud de 133.600 metres controlarà l'augment del nivell del mar, que s'està accelerant aquests últims anys i com a exemple, hi ha les pitjors inundacions a Venècia dels últims 150 anys.

Els científics experts i encarregats d’aquest projecte han presentat les característiques d'aquesta missió. ‘Sentinel-‘6 recorda a una casa de muntanya amb una teulada de panells solars i sis instruments científics a sota. Completarà una òrbita cada 112 minuts i tornarà a passar sobre de cada punt de la Terra cada deu dies, cosa que permetrà obtenir 3 mapamundis al mes complets del nivell del mar. Segons observacions realitzades per satèl·lits europeus i nord-americans el nivell de les aigües ha pujat uns 8,3 cm des de 1993.

«Els satèl·lits Sentinel generaran les dades més precises sobre el canvi climàtic i el medi ambient», anuncia Astrid-Christina Koch, especialista en satèl·lits d'observació de la Terra de la Comissió Europea. Els anteriors ‘Sentinel’ fan seguiment de la desforestació, la fusió de les glaceres o la qualitat de l'aire a les ciutats, entre altres propòsits.

El nivell del mar augmenta sense aturador

En els últims 25 anys, el nivell de l'aigua ha pujat a una mitjana de 3,34 mil·límetres anuals. Però si s'analitzen només els últims dotze anys, l'augment ha estat de 4,18 mil·límetres anuals segons el Laboratori d'Estudis en Geofísica i Oceanografia Espacials de Tolosa. Sense la influència del Canvi Climàtic, el fenomen de la ‘Aqcua Alta’ de Venècia no hauria patit una alçada tan significativa, l'ascens de l'aigua hauria quedat gairebé 10 cm per sota del nivell actual.

A partir de noviembre de 2020 Sentinel 6 vigilará el ascenso del nivel de los océanos con gran precisión
A partir de novembre del 2020, Sentinel 6 vigilarà l'augment del nivell dels oceans | ESA

‘Sentinel-6’ entrarà en òrbita a finals de 2020

Aquest satèl·lit pesa 1.440 kg i té unes dimensions de 5,3m x 4,3 m x 2,35 m. La seva construcció ha estat possible gràcies a la NASA que aporta aproximadament la meitat dels 800 milions d'euros de pressupost total del projecte. Liderada per Europa, es tracta de la primera missió d'observació de la Terra en què cooperen la NASA i l'Agència Europea de l’Espai (ESA). Espanya també ha participat en el projecte.

Té el llançament programat per a novembre de 2020 i ha d'estar operatiu cinc anys i mig. El llançament es farà des de Califòrnia. El seu instrument principal és un altímetre que indica amb extrema precisió la distància del satèl·lit a la superfície del mar en cada moment. El 2025 està previst llançar un altre satèl·lit igual per garantir la continuïtat de les observacions.

També et pot interessar...