Aquest dimarts, 19 de novembre, serà l’últim dia que veuran com surt el sol en tots aquells indrets del nord d’Europa més propers al pol nord. Com a exemple, avui el sol sortirà a Skarsvag (Noruega), localitat que hem agafat com a referència, a les 10:20h i es pondrà a les 11:16h. És a dir, aquest darrer dia de sol no durarà ni una hora.
Aquest pròxim dimecres només es veurà clarejar, però el sol ja no sortirà en tota la jornada i començarà l’època fosca fins a finals del mes de Gener. El dia que tornarà a sortir el sol serà el 24 de Gener i el dia només durarà al voltant de ¾ d’hora. A la localitat de Skarsvag, prop del cap nord, seran un total de 63 dies sense veure el sol ni un sol dia.
Malgrat tot, val a dir que les 24 hores del dia no són negra nit, sempre hi ha un moment en què durant la nit polar el cel clareja prou per arribar a apagar algunes llums. Fins i tot, durant el solstici de l’hivern, el dia més curt de l’any, hi ha unes dues hores de claror durant el dia i aquest punt de cada jornada, és el que s’anomena crepuscle civil.
El fet d’estar a una latitud tan elevada, tant ara al novembre com al gener, no passa com a casa nostra que guanyem o perdem alguns minuts cada dia sinó que al cap nord d’un dia a l’altre poden arribar a guanyar o perdre fins a més de mitja hora de llum solar en 24 hores. Aquest fet s’explica perquè el sol sempre està molt a prop de l’horitzó.
Com a exemple, un cop torni a sortir el sol el 24 de Gener, tindran pràcticament ja 50 minuts, però és que el dia 25 ja en tindran una hora i mitja i a finals de mes ja tindran pràcticament 4 hores de sol al dia. Hem de pensar que a Catalunya no arribem mai a guanyar o perdre més de 2 minuts cada dia i, tot i això, apreciem com els dies s’allarguen o s’escurcen. Imagineu-vos en aquells indrets com canvia l’estil de vida d’una setmana a una altra.