Catalunya Diari
Les condicions a la base militar d'Alert són extremes, ja que està situada a menys de 900 km del Pol Nord.

Últimes hores de sol al cap nord d’Europa

A partir d’aquest proper dimecres no veuran més el sol fins el pròxim 24 de gener

Aquest dimarts, 19 de novembre, serà l’últim dia que veuran com surt el sol en tots aquells indrets del nord d’Europa més propers al pol nord. Com a exemple, avui el sol sortirà a Skarsvag (Noruega), localitat que hem agafat com a referència, a les 10:20h i es pondrà a les 11:16h. És a dir, aquest darrer dia de sol no durarà ni una hora.

Aquest pròxim dimecres només es veurà clarejar, però el sol ja no sortirà en tota la jornada i començarà l’època fosca fins a finals del mes de Gener. El dia que tornarà a sortir el sol serà el 24 de Gener  i el dia només durarà al voltant de ¾ d’hora. A la localitat de Skarsvag, prop del cap nord, seran un total de 63 dies sense veure el sol ni un sol dia.

Hivern polar sense sol, però no sense claror

Malgrat tot, val a dir que  les 24 hores del dia no són negra nit, sempre hi ha un moment en què durant la nit polar el cel clareja prou per arribar a apagar algunes llums. Fins i tot, durant el solstici de l’hivern, el dia més curt de l’any, hi ha unes dues hores de claror durant el dia i aquest punt de cada jornada, és el que s’anomena crepuscle civil.

Els dies es poden arribar a escurçar o allargar més de mitja hora en un dia

El fet d’estar a una latitud tan elevada, tant ara al novembre com al gener, no passa com a casa nostra que guanyem o perdem alguns minuts cada dia sinó que al cap nord d’un dia a l’altre poden arribar a guanyar o perdre fins a més de mitja hora de llum solar en 24 hores. Aquest fet s’explica perquè el sol sempre està molt a prop de l’horitzó.

La proximitat del sol a l'horitzó fa que es guanyin molts minuts en 24 hores. | Catalunya Méteo

Com a exemple, un cop torni a sortir el sol el 24 de Gener, tindran pràcticament ja 50 minuts, però és que el dia 25 ja en tindran una hora i mitja i a finals de mes ja tindran pràcticament 4 hores de sol al dia. Hem de pensar que  a Catalunya no arribem mai a guanyar o perdre més de 2 minuts cada dia  i, tot i això, apreciem com els dies s’allarguen o s’escurcen. Imagineu-vos en aquells indrets com canvia l’estil de vida d’una setmana a una altra.

També et pot interessar...