Aconsegueixen crear un plàstic biodegradable per a tot tipus d’envasos

Uns investigadors químics bascos han aconseguit aquest material totalment reciclable juntament amb investigadors de la Universitat de Colorado, als Estats Units
Els investigadors Haritz Sardón, Ainara Sangroniz i Agustin Etxeberria amb la mostra del polímer | Facultat de Química de la UPV/EHU
 

Sorprenent investigació que suposa un gran avenç en la solució i problemàtica del plàstic gràcies a la invenció d’un nou polímer totalment reciclable que podria substituir el plàstic. A més, li dona continuïtat a l’economia d’envasos que segueixen sent envasats amb plàstics i garanteixen la qualitat i seguretat dels aliments. L’estudi s’ha realitzat conjuntament per part de la Universitat Estatal de Colorado (Estats Units) i la Universitat del País Basc. Un cop validat el projecte, ha estat publicat a la revista ‘Nature Communications’.

Plàstic de grans propietats

Amb aquest nou plàstic biodegradable el que s’aconsegueix és una alta flexibilitat i baixa permeabilitat a gasos i vapors per tal de conservar qualsevol aliment en perfecte estat. És un gran invent, tenint en compte que els plàstics són dels materials més utilitzats a causa del pes lleuger i el seu baix cost, però el gran inconvenient, fins al moment, era la dificultat del seu reciclatge.

Una dona tirant una ampolla de plàstic en un contenidor groc | ECOEMBES
 

És per això que darrerament el reciclatge químic està guanyant un gran protagonisme. L’investigador basc Haritz Sardón, afirma que ‘quan finalitza la vida útil d’aquests materials, poden ser reciclats químicament obtenint pràcticament el material original i d’aquesta manera, s’eviten els residus plàstics’.

Composició de polímers, la clau de l’èxit

En aquest treball s’han estudiat dos homopolímers de diferents característiques. Un menys permeable i menys flexible, mentre que l’altre molt més permeable i manejable. Amb els dos compostos, s’ha aconseguit desenvolupar un que faci que les debilitats d’un polímer siguin els punts forts de l’altre. Variant la seva composició, ha estat possible sintetitzar aquests materials biodegradables i molt similars als materials que es comercialitzen avui en dia.

També et pot interessar...

"Sabadell, capital mundial sobre la gestió de la contaminació durant dos dies" "Un nou impost afectarà més de tres milions i mig de vehicles a Catalunya"