Catalunya Diari

L’acord de París, lluny de poder frenar la crisi climàtica segons un nou informe

Els compromisos dels països per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle són clarament insuficients per a mitigar la crisi climàtica

Robert Watson, químic especialitzat en ciència atmosfèrica i que va presidir durant cinc anys el grup intergovernamental d’experts sobre el canvi climàtic (IPCC), és coautor d’un recent informe publicat aquest passat dimarts anomenat «The Truth Behind Climate Pledges» (La veritat darrera les promeses del Clima), on assegura que els compromisos internacionals són simplement «massa escassos i arriben massa tard». 

Malgrat algunes excepcions, les promeses tant dels països amb més ingressos com els dels més pobres són clarament «insuficients» per frenar la crisi climàtica, afegeix l’expert en aquest informe, del qual també és coautor, entre molts altres científics, l’expert de l’IPCC Pablo Canziani, professor de la Universitat Tecnològica d’Argentina.

Canziani assegura que «si els països fracassen en reduir a la meitat les emissions de gasos d’efecte hivernacle durant la pròxima dècada, la xifra d’huracans, tempestes severes, incendis i inundacions podria duplicar-se en nombre i intensitat, així com les pèrdues econòmiques». I és que, segons l’informe, de 184 compromisos, quasi el 75% resulten parcialment o totalment insuficients per impedir que sigui accelerant-se el problema durant la pròxima dècada.

En cas de no reduir-se dràsticament i ràpidament les emissions, es produirà un desastre ambiental i econòmic | Arxiu

Reduir les emissions

L’informe recorda que els 38 països de la Unió Europea i altres 7 preveuen reduir les seves emissions almenys un 40% de cara el 2030, però adverteix que alguns dels països que més emeten aquests gasos d’efecte hivernacle mantindran la seva actual tendència contaminant creixent.

Una mica més de la meitat de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, que són el principal causant d'aquesta crisi, procedeixen de quatre països: la Xina, amb el 26,8%; els Estats Units, amb un 13,1%; l'Índia, amb un 7% i Rússia, amb un 4,6%.

Segons James McCarthy, professor d'Oceanografia de la Universitat de Harvard i també coautor de l'informe, «és ingenu esperar que els actuals esforços dels governs aconsegueixin mitigar en gran manera la crisi climàtica. En cas de no reduir-se dràsticament i ràpidament les emissions,es produirà un desastre ambiental i econòmic per aquesta crisi climàtica que ha induït l'home».

I la lluita contra la crisi climàtica?

L'informe remarca que només la Unió Europea està sent realment bel·ligerant en la lluita contra la crisi climàtica amb «suficients esforços». Malgrat que la Xina i l'Índia reduiran la intensitat de les seves emissions, aquestes continuaran creixent.

Un altre dels indicadors que, segons l'informe, reflecteix l'absència d'acció per a la lluita contra la crisi climàtica té a veure amb la falta d'actualització dels compromisos dels països: el 97% es mantenen amb els inicialment presentats amb la signatura de l'acord de París en 2015.

També et pot interessar...