Imatge de la glacera Planpincieux, situada a la Vall d'Aosta

Alerta pel possible esfondrament d’una glacera al Mont Blanc a causa del canvi climàtic

Aquesta gran massa de gel, anomenada Planpincieux, s’ha desfet molt ràpidament els darrers anys per les constants onades de calor i l’escalfament global

Imatge de la glacera Planpincieux, situada a la Vall d'Aosta
Imatge de la glacera Planpincieux, situada a la Vall d'Aosta | Agències

 

Notícia molt preocupant la que ens arriba des dels Alps, on una gran i històrica glacera es podria esfondrà al llarg dels propers dies. La gran massa de gel, anomenada Planpincieux, es troba a la Vall d’Aosta, al massís del Mont Blanc. Aquesta àrea, ubicada al nord-est d’Itàlia, s’ha desfet a una velocitat vertiginosa entre l’agost i el setembre i ara amenaça de provocar un autèntic caos al municipi proper de Courmayeur. 

I és que la forta i excepcional calor d’aquest estiu, sumada a les cada cop més freqüents onades de calor dels darrers anys i a l’escalfament global, ha fet que el desgel de la glacera hagi estat d’uns 35 centímetres al dia, inclús algunes jornades amb 50 o 60  centímetres diaris. El problema es troba en la capa de gel que hi ha just al damunt de la roca, que si llisca pot provocar el despreniment, provocant la caiguda d’uns 250.000 m³ de gel, el que equival a 100 piscines olímpiques. Una quantitat que seria una cinquena part de la glacera.

L'alcalde de Courmayeur, Stefano Miserocchi, ha emès una ordre amb què es preveu el tancament total de dues carreteres d'accés a la zona, així com l'evacuació de dos refugis de muntanya, després de rebre un avís de la Fundació Montagna SICURA, que vigila l'evolució de la glacera des de l’any 2013.

Una glacera atípica i vulnerable

L’any passat, aquesta mateixa glacera ja havia patit alguns col·lapses estranys, raó per la qual els experts destaquen que es tracta d’una massa de gel atípica, tal com va explicar dimecres Jean-Pierre Fosson, secretari de la Fundació Montagna Sicura: «Aquesta glacera és atípica perquè és temperada, cosa que la fa  vulnerable a l’aigua que circula per sota i a l’escalfament global».

Davant del risc de col·lapse de la glacera, l’ajuntament de Courmayeur ha establert tres franges horàries per accedir a la vall durant una hora i mitja cadascuna al dia, mentre que també s’habilitarà un camí alternatiu a partir d’aquest mateix divendres. La vall és molt turística, però no compta amb pràcticament cap casa, tan sols alguns xalets deshabitats.

L’impacte de l’home a les glaceres

Quan la majoria de la neu de les zones d’esquí es fon al llarg de l’estiu, les constructores aprofiten per estendre l’àrea urbanitzada amb l’objectiu de tenir més turisme i benefici econòmic el següent hivern. Una pràctica que està destrossant la natura i que comporta greus conseqüències.

En aquest sentit, unes preocupants imatges d’excavadores treballant directament al damunt del gel de la glacera de Piztal, a més de 3.000 metres en els Alps, han posat el crit al cel entre els ecologistes. La finalitat d’aquestes obres és ampliar l’estació d’esquí de Wildspitzbahn, mentre que en les imatges, publicades per Josef Schrank i Vincent Sufiyan, de l’organització ecològica WWF Àustria, es pot veure com, mentre les màquines excaven, les llevaneu redistribueixen la neu per a la creació de pistes.   

També et pot interessar...