Catalunya Diari
bosc test

Els arbres podrien no absorbir més CO2 a partir del 2100

A mesura que augmenten les concentracions de diòxid de carboni, els arbres necessitaran nitrogen i fòsfor addicionals per a equilibrar la seva dieta

Un equip internacional dirigit per científics de la Universitat de Stanford (Estats Units) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) adverteixen que els arbres només poden absorbir una fracció de diòxid de carboni de l'atmosfera i la seva capacitat per a fer-ho més enllà del 2100 no està clara, segons publiquen a la revista ‘Nature Climate Change’. 

El diòxid de carboni ésel gas d'efecte d'hivernacle principal que escalfa la terra, i és alhora aliment per als arbres i les plantes. Combinat amb nutrients com el nitrogen i el fòsfor, ajuda als arbres a créixer. Però a mesura que augmenten les concentracions de diòxid de carboni, els arbres necessitaran nitrogen i fòsfor addicionals per a equilibrar la seva dieta.

Diversos experiments, com la fumigació de boscos o el cultiu de plantes en cambres plenes de gas, han proporcionat dades importants, però no hi ha una resposta definitiva a escala mundial. «Mantenir els combustibles fòssils en el subsòl és la millor manera de limitar l'escalfament global» assenyala l'autor principal de l'estudi, César Terrer. «Però detenir la desforestació i preservar els boscos perquè puguin créixer més és la nostra següent millor solució».

Bosc tropical | Arxiu

 

Els experiments

Per a predir amb major precisió la capacitat dels arbres i les plantes de segrestar diòxid de carboni al futur, els investigadors van sintetitzar dades de tots els experiments de diòxid de carboni realitzats fins ara.

Utilitzant mètodes estadístics, models i dades de satèl·lit, van quantificar quants nutrients del sòl i factors climàtics limiten la capacitat de les plantes i dels arbres per a absorbir diòxid de carboni addicional. També van quantificar el potencial del diòxid de carboni per a augmentar la quantitat i la grandària de les plantes al futur, quan les concentracions atmosfèriques del gas podrien duplicar-se.

Els resultats mostren que els nivells de diòxid de carboni esperats per a finals de segle haurien d'augmentar la biomassa de les plantes en un 12 per cent, permetent que les plantes i els arbres emmagatzemin més diòxid de carboni, una quantitat equivalent a sis anys d'emissions actuals de combustibles fòssils.

Un soca d'arbre
Una soca d'arbre | Cedida

  

Un paper important davant el canvi climàtic

La qüestió de quant poden absorbir els arbres de diòxid de carboni addicional, donades les limitacions d'aquests nutrients, és una incertesa crítica en la predicció de l'escalfament global.

L'estudi destaca les associacions importants que els arbres forgen amb els microbis i els fongs del sòl per a ajudar-los a absorbir el nitrogen i el fòsfor addicionals que necessiten per a equilibrar la seva ingesta de diòxid de carboni. També destaca el paper crític dels boscos tropicals, com els de l’Amazones, el Congo i Indonèsia, com a regions amb el major potencial per a emmagatzemar carboni addicional.

«Ja hem estat testimonis de la tala indiscriminada als boscos tropicals verges, que són els majors reservoris de biomassa al planeta» assenyala Terrer. «I és que si se segueix per aquest camí, podríem perdre una eina tremendament important per a limitar l'escalfament global».

També et pot interessar...