Catalunya Diari
Banco Europeo de Inversiones

El Banc Europeu d’Inversions deixarà de finançar els combustibles fòssils a partir del 2022

La nova política també impulsarà un bilió d’euros per lluitar contra el canvi climàtic alhora que apostarà per una tecnologia de baixes emissions de diòxid de carboni

El Banc Europeu d'Inversions (BEI) deixarà de finançar projectes vinculats als combustibles fòssils  a partir del 2022. La decisió l'ha adoptat el consell d'administració del banc de la Unió Europea, que també ha acordat mobilitzar un bilió d'euros per lluitar contra el canvi climàtic fins al 2030 i apostar per la tecnologia de baixes emissions de diòxid de carboni amb l'objectiu d'aconseguir que la quota d'energia renovable sigui del 32% a tota la Unió Europea el 2030.

Aquesta nova política ambiental impedirà la majoria dels projectes de combustibles fòssils, incloent-hi l’ús tradicional de gas natural. «Aquest és un primer pas, però no és l’últim», assegura el vicepresident del banc, Andrew McDowell.

L'entitat també ha acordat augmentar el finançament en producció d'energia descentralitzada, innovació a l'hora d'emmagatzemar l'energia i mobilitat elèctrica. «El clima és una qüestió prioritària a l’agenda polític actual», ha dit el president del BEI, Werner Hoyer a través d’un comunicat de premsa. «És l’estratègia d'inversió climàtica més ambiciosa que qualsevol altra institució financera pública del món ha fet», afegia.

contaminació
El BEI apostarà per la tecnologia de baixes emissions de diòxid de carboni | PixaBay

El camí a seguir

Les organitzacions mediambientals han celebrat la decisió del BEI. «Em trec el barret davant el Banc Europeu d’Inversions i aquells països que han lluitat durament per ajudar-lo a establir un punt de referència mundial  avui», ha dit Sebastien Godinot, economista de WWF EU en un comunicat.

Segons la nova política, els projectes d’energia que sol·licitin finançament del BEI hauran de demostrar que poden produir un kW hora d’energia mentre emeten menys de 250 grams de diòxid de carboni, una mesura que prohibeix a les centrals elèctriques tradicionals que cremen gas.

Els projectes de gas encara seran possibles, però hauran de basar-se en el que el banc anomena «noves tecnologies», com la captura i emmagatzemament de carboni, la combinació de generació de calor i energia o la mescla de gasos renovables amb el gas natural fòssil.

«En els pròxims dos anys treballarem per assegurar-nos que la pròxima revisió de la política de préstecs del BEI posi fi a les inversions en gas natural i altres inversions energètiques 'baixes en carboni’, ja que totes elles són contaminants», ha subratllat el vicepresident del grup dels Verds/ALE.

També et pot interessar...