Catalunya Diari
Islas MArshall

El canvi climàtic podria obrir la tomba nuclear més gran del món

L'escalfament global està obrint la cúpula  d'una tomba nuclear dels EUA. Aquesta estructura es va construir després del programa de proves atòmiques de l'època de la Guerra Freda i està ubicada a les Illes Marshall, a l'oceà Pacífic. Aquest indret és el lloc més perillós del planeta i, ara, el canvi climàtic, amenaça en convertir-lo en una catàstrofe nuclear.

Aquestes illes es van convertir en el punt triat per a llançar fins a 67 proves nuclears per a comprovar quin potencial tenien aquest tipus de bombes. Quan van acabar amb els tests, el govern nord-americà va començar a realitzar proves biològiques a la zona, i el 1979 va procedir a sepultar-ho en un enorme taüt.

Ara, aquest taüt, conegut pels vilatans com  «La Tomba», corre el risc de col·lapsar a causa de l'augment de la marea per culpa del desglaç de les glaceres i altres efectesocasionats pel canvi climàtic.

Camí a una catàstrofe mediambiental?

Fa uns mesos, un estudi publicat per la Universitat de Colòmbia assegurava que les illes Runit, Enjebi, Bikini i Naen avui dia tenen uns nivells de plutoni entre 10 i 1.000 vegades més alts  que els que s'han trobat a Fukushima, i unes 10 vegades més elevats que els de Txernòbil. Quaranta anys més tard de la seva construcció, la Tomba està començant a patir danys en la seva estructura, que poden suposar un veritable perill per a la vida.

Els recents estudis assenyalen que des del 1993, el nivell de la mar a les Illes Marshall ha incrementat un centímetre per any, la qual cosa suposa més del doble que a la resta del món. Si el nivell del mar continua creixent al ritme que porta fent-ho els últims 25 anys, es calcula que per al 2100 aquest arxipèlag estarà completament submergit sota la mar.

Si això es compleix, els experts pronostiquen que causaria una esquerda tan gran a l'estructura de la cúpula que abocaria tot el contingut radioactiu sobre l'Oceà Pacífic, causant una catàstrofe mediambiental.

També et pot interessar...