L'adaptació dels animals és més lenta que el canvi climàtic

Segons els resultats obtinguts de 71 estudis publicats, el canvi evolutiu de les espècies és insuficient per evitar el risc d'extinció de les diferents poblacions
El ràpid avanç del canvi climàtic posa en perill les espècies d'arreu del planeta | Arxiu

 

Les espècies d'arreu del planeta es veuen afectades pels canvis que pateix la Terra davant l'escalfament global. I tal com ha passat al llarg de la història de l'evolució, totes les espècies de fauna i flora del planeta, davant d'aquests canvis tèrmics, s'han hagut d'adaptar i evolucionar per tal de poder sobreviure. Aquelles que no ho aconseguien amb èxit, no eren capaces de sobreviure. Però actualment, les condicions d'escalfament del planeta estan passant a una velocitat molt més ràpida del que es coneix. I aquestes noves condicions tan accelarades estan fent que la capacitat d'adaptació dels animals sigui molt més lenta que el canvi climàtic.

  

En aquest sentit, un estudi internacional, que ha comptat amb la participació de membres del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, ha analitzat 71 treballs ja publicats per tal d'avaluar si els canvis observats en les espècies els donen alguna mena d'avantatge evolutiu, és a dir, si els ajuden a sobreviure o a tenir més descendència. S'han centrat en els ocells, ja que es disposen d'informació molt completa d'aquests animals.

Imatge d'uns ocells | Arxiu

 

Malgrat que s'han inclòs en aquestes investigacions les espècies d'ocells més comunes i abundants, conegudes per la seva capacitat d'adaptació a noves condicions ambientals, han arribat a la conclusió que la seva capacitat evolutiva no és suficientment ràpida.

En 9 de 13 espècies estudiades, es va trobar que la magnitud del canvi evolutiu era insuficient per evitar el risc d'extinció de la població. Un dels efectes del canvi climàtic és l'avançament dels calendaris naturals en la majoria d'espècies, a causa de l'augment de les temperatures. L'estudi s'ha publicat a la revista 'Nature Comunications'.

També et pot interessar...