Catalunya Diari
La costa catalana ha retrocedit molt els darrers anys

La costa catalana ha retrocedit 15 metres en només 25 anys

Així ho corrobora l’Observatori de l’Estartit, al Baix Empordà, amb dades des de mitjans del segle XX

Dades molt preocupants les que ens arriben sobre els efectes del canvi climàtic a Catalunya. Segons els registres obtinguts per l’Observatori de l’Estartit (Baix Empordà), un dels més prestigiosos de mesura marítima i meteorològica del Mediterrani, la costa catalana ha retrocedit fins a 15 metres en tan sols 25 anys. 

Així ho informa ‘TV3’, que ha tingut accés a les dades que ofereix el topògraf Josep Pascual, que va començar a prendre dades de l’aigua del mar a la zona de forma regular l’any 1969, millorant amb el pas dels anys el nivell de mesures. El retrocés de 15 metres en pocs anys és alarmant, però hi ha més dades de l’aigua del mar que preocupen i molt. 

Imatge de la Costa Brava | Arxiu

 

Escalfament de l’aigua i augment del nivell del mar

Segons indiquen les dades, en els darrers mesos s’han batut rècords de temperatura del mar a l’Estartit a causa de l’escalfament global, registres que s’han anat superant any rere any aquest segle. A més, l’aigua ha anat pujant de nivell, arribant a ascendir 10 centímetres els darrers 30 anys,  7 dels quals s’han registrat els últims 10 anys, cosa que evidencia que aquest procés s’està accelerant de forma clara i preocupant.

Sobre el retrocés de la platja en aquesta àrea de la Costa Brava, amb dades molt representatives per a la resta del litoral català, ha estat de 15 metres en només 25 anys, però la xifra puja fins als 40 metres si ens remuntem a les xifres preses des de l’any 1946.  Les següents imatges mostren una foto aèria de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)  l’any 1946 i una altra de l’actualitat, deixant palès el retrocés de la costa:

Imatge d'un punt de la costa catalana l'any 1946
Imatge d'un punt de la costa catalana l'any 1946 | ICGC
Imatge d'un punt de la costa catalana actualment
Imatge d'un punt de la costa catalana actualment | ICGC

 

 

També et pot interessar...