Catalunya Diari
Imatge d'un gran embús de cotxes a les rondes de Barcelona

Els cotxes més contaminants pagaran 2 euros al dia per circular entre les rondes a Barcelona

Els vehicles sense etiqueta de la DGT hauran de pagar una taxa per poder accedir a la zona de rondes

Les administracions fan un pas més per combatre el canvi climàtic tot aprovant  una nova llei que afectarà la ciutat de Barcelona. Si bé, fa unes setmanes s'aprovava la llei que diferenciarà els vehicles més contaminants dels altres comportant que  paguin un impost més elevat, ara se n'ha aprovat una altra que afectarà els vehicles més contaminants que no disposen de l'etiqueta de la DGT.

És aquí on entra en vigor la nova taxa:  Zona de Baixes Emissions.  Aquest impost afectarà l'àrea barcelonina  entre la ronda de Dalt i la del Litoral  on els vehicles sense l'etiqueta de la DGT no podran circular de dilluns a divendres laborables entre les 7.00 i les 20.00 hores. 

Imatge arxiu Ronda Barcelona
Els vehicles sense etiqueta de la DGT hauran de pagar una taxa per poder accedir a la zona de rondes   | Cedida

Podran circular un màxim de 10 dies l'any amb un cost de 2 euros al dia

No obstant això, existeixen excepcions. Els cotxes podran demanar una autorització per accedir i circular  fins a 10 dies a l'any per un cost de 2 euros per dia.  Un preu que serà  d'1 euro al dia per aquells que tinguin una  renda familiar inferior al doble de l'indicador IPREM (538 euros mensuals) i gratuït pels que tinguin una renda inferior a l'IPREM més un 10% de l'IMPREM vigent.

D'altra banda, els vehicles de serveis mèdics, funeraris així com els de bombers, policia o cossos i forces de seguretat de l'Estat  no hauran de pagar la taxa de Zona de Baixes Emissions.  Tampoc ho hauran de fer els vehicles de mobilitat reduïda ni aquells que tinguin un permís temporal per a activitats.

Tots els vehicles sense etiqueta de la DGT s'hauran d'inscriure en el Registre Metropolità, ja que és la plataforma que gestiona l'Autoritat Metropolitana de Barcelona i que vigilarà que les normés d'accés a la zona de Baixes Emissions es compleixi. També s'hi hauran d'inscriure els vehicles exempts de pagar per tal d'evitar possibles sancions. 

Els vehicles estrangers també hauran de pagar la taxa

El Consell Metropolità de l'AMB, encarregat d'aprovar les taxes, ha assenyalat que els vehicles estrangers hauran de demanar permís per entrar a la zona de rondes. Per a fer-ho, hauran de  pagar 5 euros  per comprovar si el vehicle en qüestió compleix la normativa i per tant, si tindrà o no l'etiqueta ambiental. En cas negatiu, s'haurà de registrar i pagar els dos euros diaris amb un màxim de 10 dies per any.

També et pot interessar...