Catalunya Diari
Iceberg a Gornelàndia

Groenlàndia es desfà a un temps rècord

Les intenses onades de calor i les enormes quantitats de gel desfet que ha patit aquest petit continent tindran greus conseqüències arreu del planeta

La forta onada de calor que pateix Groenlàndia, sumat amb la inèrcia de l’escalfament global, està deixant uns rècords de desgel mai registrats.La superfície desfeta està a prop del 60% segons els primers indicis, però alguns científics creuen que podrà arribar al 87%.

La segona capa de gel més gran del món continua desfent-se a passos de gegant i això es tradueix a un augment del nivell del mar. L’onada de calor que va patir Europa, ara s’ha acabat instal·lant a Groenlàndia. Aquesta pujada dels termòmetres estàaccelerant el desgel. I és que actualment, el 56% de la regió està afectada per aquesta situació.

Que es desfaci gel durant l’època estival és normal, però aquest any ha començat a desfer-se molt abans, al maig, i la forta onada de calor d’aquesta setmana ha accelerat tot el procés. De fet, des de la primavera la temperatura s’ha mantingut constant i per sobre de la mitjana.  I la temporada de desgel encara no s’ha acabat, queda tot el mes d’agost al davant. Fins i tot, alguns experts creuen que la situació anormal de temperatures es podria allargar fins setembre.

Una situació pitjor que el 2012

El ritme del desgel a tot el cercle polar àrtic ja marca nivells similars als del 2012, que és l’any on es va registrar el desgel més gran de tota la història en aquesta regió del planeta.

Segons Ruht Mottram, glaciòloga de l'Institut Meteorològic de Dinamarca (DMIDK), el primer dia del mes es van fondre 11 bilions de tones de gel de la superfície terrestre de Groenlàndia, un valor mai registrat abans, i que equival a la capacitat de més de 4 milions de piscines olímpiques. Només durant les primeres setmanes de juliol, s’havien fos 160 bilions de tones de gel, l’equivalent a la capacitat de 64 milions de piscines olímpiques.

Des de llavors les temperatures encara han pujat més i s’han intensificat les condicions de l’onada de calor, amb una temperatura que es troba a més de 10 graus per sobre de la mitjana que tocaria aquesta època de l’any. La situació és tan excepcional, que la periodista Laurie Garrett va difondre a Twitter un vídeo des del pont a Kangerlussiauq que va ser reconstruït recentment després del desgel del 2012, quan es van batre tots els rècords fins llavors.

Els efectes globals

El que passa a Groenlàndia tindrà repercussió a tot el món.  La gran quantitat d’aigua dolça que està arribant a l’Atlàntic Nort podria afectar el clima d’Europa, augmentant la intensitat de les tempestes fortes.

En un any com aquest, o com el del 2012, el gel desfet que arriba al mar fa pujar el nivell del mar uns mil·límetres, provocant que els països dels tròpics podrien veure un augment de dos mil·límetres a finals d’any, o fins i tot més.

Només aquest any s’han vist batre rècords de temperatura des de Nova Delhi fins a Anchorage, des de París fins al Cercle Polar Àrtic. Tot això provocat per unes intenses i extenses onades de calor que porten la firma del canvi climàtic provocat per l’home. Tal com ha citat António Guterres, secretari general de l’ONU, «si no prenem mesures sobre el canvi climàtic ara, aquests esdeveniments climàtics extrems es convertiran en només la punta de l’iceberg».

També et pot interessar...