El nou iceberg, denominat D28 i d'una grandària més del doble que Menorca o cinc vegades la grandària de l'illa de Malta, es va desprendre totalment de la barrera de gel Amery el passat dia 25 de setembre, una plataforma glaçada situada a l'est de l'Antàrtida.
Els experts de diverses agències especialitzades estudien la zona d’Amery des de fa temps però ara la primera alerta ha estat difosa a través de Twitter per Copèrnic. El tuit anava acompanyat de dues imatges capturades i processades pel satèl·lit Sentinel 1: a la primera, del 20 setembre, s'aprecia una esquerda a Amery, mentre que a la segona, cinc dies després, l'iceberg està completament separat de la plataforma de gel.
The new D28 Iceberg (five times the area of Malta or ~1582km²) just calved away from Amery ice shelf #Antarctica
Before (20/09) and after (25/09) #Sentinel1 captures processed by @StefLhermittepic.twitter.com/4uN3Ce6E9D — Copernicus EU (@CopernicusEU) September 30, 2019
Segons va comunicar Copèrnic, el programa d'observació de la terra de la Unió Europea en col·laboració amb l'Agència Espacial Europea (ESA), l'iceberg té una superfície de 1.580 km2. El D28 és un iceberg gegantesc però no és el més gran mai registrat, ja que l'A68 tenia una superfície de 5.800 km2, gairebé el doble de gran que l'illa de Mallorca.
The new D28 iceberg (~1582km²) that recently calved from Amery ice shelf is nicely shown in the latest @CopernicusEU#sentinel1 satellite imagery 🛰️. @helenafrickerpic.twitter.com/SLHWpqHFWP
— Stef Lhermitte (@StefLhermitte) September 30, 2019
The D28 iceberg that broke away from the Amery ice shelf in Antarctica last week. Read more about it here: https://t.co/D23UJdsNBN Imagery via @CopernicusEU and @sentinel_hubpic.twitter.com/1hL3qezegh
— Mark Doman (@MarkDoman) October 1, 2019
L'extensió del gel del mar Àrtic durant l'estiu és «un dels principals i més sensibles indicadors del canvi climàtic» i el mínim anual es produeix al setembre, assenyala el programa Copèrnic en un altre tuit, en el qual recorda que aquest any aquesta extensió «va ser una de les més baixes mai observades».
Prof. @helenafricker emphasises that there is no link between this event and #ClimateChange. “While there is much to be concerned about in #Antarctica, there is no cause for alarm yet for this particular ice shelf”
Read more by @BBCAmoshttps://t.co/dqg3bGSyyP — Copernicus EU (@CopernicusEU) September 30, 2019
No obstant això, els responsables del mateix programa Copèrnic han difós un altre missatge també a Twitter en el qual destaquen que, segons la professora Helen Amanda Fricker, experta en glaciologia de la Scripps Institution of Oceanography a la Universitat de Califòrnia, no existeix una relació causa-efecte directa entre la formació de l'iceberg D28 i el canvi climàtic.