Imagen de la cocina del 'Celler de Can Roca' de los hermanos Roca

Menjar contra el canvi climàtic: el menú inaugural de la Cimera del Clima

Els germans Roca seran els encarregats d’organitzar aquest crític banquet en un certamen que se celebrarà a Madrid a partir del 2 de desembre
Imagen de la cocina del 'Celler de Can Roca' de los hermanos Roca
Imatge de la cuina del Celler de Can Roca dels germans Roca | ACN

La Cimera del Clima (COP25) que s’iniciarà a Madrid a partir del proper dilluns, 2 de desembre, comptarà amb al·licients de tota mena i inclús el menjar no s’escapa del caràcter crític contra el canvi climàtic. En aquest sentit, el menú inaugural del certamen estarà fet amb uns aliments i una presentació que seran tota una crítica reflexiva sobre la sostenibilitat i la crisi migratòria.

Els encarregats de dur a terme aquest menú seran els germans catalans Roca, del Celler de Can Roca. Els prestigiosos xefs han preparat aquest especial banquet que porta de nom ‘La Terra s’esgota. Un menú per prendre consciència’. Es calcula que prop de 60 líders polítics podran degustar aquest menjar, entre els quals hi haurà caps d’estat, primers ministres o el mateix secretari general de les Nacions Unides, António Guterres.

Els plats del menú inaugural de la COP25

El menú estarà fet amb aliments de proximitat de tot l’estat espanyol i l’objectiu principal és conscienciar els polítics sobre temes tan sensibles com l'ecologia, l'escalfament global, la crisi migratòria, el malbaratament de menjar o el comerç just. «Aquest menú pretén ser una eina commovedora per definició, però alhora gustosa, acurada i tendra», expliquen els xefs.

El agua potable es un bien escaso en muchos puntos de África
L'aigua potable és un bé escàs a molts punts del planeta | Arxiu

Primer plat: el problema de l'aigua

Si fem una ullada a fons, el primer plat del menú abordarà el problema de l'aigua amb referències als oceans i les sequeres. 'Aigua clara & aigua bruta' és el nom del plat que representa l'aigua que cau sobre un fons que s'inspira en un llac sec, però en realitat és pols de ceps que, quan es barreja amb l’aigua, es converteix en una espècie de fang . «Tindrà bon gust, però l'efecte visual serà impactant», explica Joan Roca.

Migració incontrolada i espècies invasores

A més, els convidats podran tastar un plat que reflexiona sobre els cultius i les espècies invasores que modifiquen els ecosistemes i biodiversitat de tot el nostre planeta. 'Varietats invasives en una migració incontrolada'  és el nom d’aquest àpat que comptarà amb espècies invasores a casa nostra, com el cranc blau, molt present al Delta de l’Ebre.

La pujada de la temperatura dels mars i oceans

'Mars calents, menjar desequilibri' és el nom d'un altre dels plats amb una barreja vegetal de mar i muntanya. Aquest abordarà la pujada de la temperatura dels mars i oceans de tot el món i que posa en perill les espècies marines, així com els ecosistemes que hi ha sota l'aigua, especialment en zones mediambientalment molt riques i protegides.

Imatge de la desfeta de la glacera Thwaites
La desfeta de les glaceres és un símptoma clar de l'escalfament global | Arxiu

La fam al món i l’excés de consum de carn

Dos plats més posen en relleu els problemes actuals de la humanitat i el seu entorn. El primer es diu 'Fermentació vegetal, una porta contra la fam i el malbaratament d'aliments', i farà reflexionar sobre les tècniques ancestrals de conservació d'aliments, com, per exemple, els adobats. El segon es diu 'Urgent. Minimitzar la proteïna animal i augmentar la proteïna vegetal '  i analitza l'excés de carn en els àpats amb un joc visual fet amb el menjar.

Les postres i la beguda també seran crítiques

Les postres de menú no s’escapen del tarannà crític i s’encarregaran d’abordar el comerç just amb una fava de cacau feta amb producte de la comunitat indígena dels arhuacos a la zona de Sierra Nevada de Colòmbia. Pel que fa a l’aigua i el vi, tractaran les inundacions i els incendis, així com de la recuperació de destil·lats a través del projecte propi 'Ars Natura Líquida'.

Els gots seran de vidre reciclat pel mateix 'Celler de Can Roca' i a cada taula hi haurà un toc artístic de foment del reciclatge gràcies a la feina de l'artista social Joan Crous, que forma part de la Cooperativa 'EtabEta' de Bolonya.