Catalunya Diari

Un sorprenent estudi científic revela que el CO2 es pot emmagatzemar a la Terra

S’ha aconseguit crear roques a través d’emmagatzemar diòxid de carboni en grans quantitats a la superfície terrestre

Una nova investigació confirma que el diòxid de carboni (CO2), després de ser barrejat amb aigua, es pot convertir en roca. Segons els científics de l’Observatori de la Terra ‘Lamont-Doherty’, han vist com es produeix una reacció química entre el CO2, l’aigua i les roques circumdants de tal manera que quan es forma la nova roca, creada pel CO2, queda com un mineral més al subsòl.

Per primer cop a la història s’aconsegueix aquest repte amb una quantitat de CO2 tan gran. L’experiment s’ha realitzat amb el 98% del diòxid de carboni que emet la planta geotèrmica d’Islàndia que és una de les més grans del món.

El que es fa amb aquest diòxid és injectar-lo directament en roques sedimentàries ubicades en jaciments de petroli, gas o mines de sal i deixant-lo reposar un llarg temps fins que s’acabi convertint en roca. Els experts asseguren que aquest  mètode és molt més segur que d’altres que s’havien utilitzat anteriorment per fer experiments similars. Tot i això, hi ha un cert risc que el gas pugui tornar a l’atmosfera o es filtri cap als aqüífers d’aigua dolça.

 

Procés llarg, però molt més ràpid del previst

Els científics han quedat sorpresos en veure que el CO2 s’ha convertit en una roca en només dos anys, mentre que s’esperava que el procés trigués segles. Aquest descobriment podria ajudar a reduir les emissions d’efecte hivernacle a curt termini i començar a frenar d’una forma dràstica l’escalfament global.

Ara com ara, el repte pels experts del projecte és convèncer a altres països que, a gran escala, aquest procés pot ajudar a millorar l’estat ambiental del nostre planeta.

Dijous baixaran una mica les màximes però la contaminació continuará en les ciutats més poblades
Dijous baixaran una mica les màximes però la contaminació continuarà en les ciutats més poblades | Alfons Puertas
 

La idea no convenç als ecologistes

Malgrat tot, als ecologistes no se’ls veu gaire convençuts. El fet d’introduir CO2 a la superfície terrestre no ho veuen com una solució al canvi climàtic. Green Peace i d’altres entitats segueixen insistint que s’ha d’apostar per un sistema energètic sostenible provinent d’energies renovables i no treure els gasos contaminants d’un lloc per emmagatzemar-los a un altre.

 

També et pot interessar...