Catalunya Diari

La Terra Alta aprèn a adaptar els cultius al canvi climàtic de la mà de l'Observatori de l'Ebre

S'emetran butlletins setmanals que ajudaran a optimitzar el reg de suport

Per saber si la sequera s'agreuja amb el canvi climàtic i com afecta els cultius en terrenys tradicionalment de secà, l'Observatori de l'Ebre està treballant amb el projecte Life Clinomics i el COPATE (Consorci de Polítiques ambiental de les Terres de l'Ebre) per dotar-se d'una sèrie històrica de dades que permeti fer-ne seguiment i treure'n eines útils per als agricultors. La prova pilot es fa a la Terra Alta. A través de la humitat del sòl que registren les estacions meteorològiques i de dades dels satèl·lits es crearan butlletins setmanals per orientar l'ús del reg de suport i també mapes de la sequera per estudiar-ne l'evolució.

El COPATE, dins del projecte Life Clinomics,  ha impulsat una prova pilot a la Terra Alta per diagnosticar, predir, comparar i planificar la sequera associada al canvi climàtic en terrenys tradicionalment de secà com són els de les Terres de l'Ebre. Durant els mesos de juny i juliol l'Observatori de l'Ebre ha recollit les primeres dades a la Terra Alta. Tot i que els científics encara no poden avançar les primeres conclusions, treballen per emetre, a partir d'aquesta tardor, butlletins setmanals de les dades.

Es podran consultar a la pàgina web de l'Observatori i també rebre'ls al telèfon mòbil o el correu electrònic. Hi haurà mapes de l'estat del sòl, s'especificaran les necessitats hídriques dels cultius i s'aconsellarà sobre les quantitats a regar, entre d'altres. Si s'aconsegueix donar continuïtat al projecte, com té voluntat de fer l'Observatori de l'Ebre, aquest Observatori de la Sequera permetrà a més fer anàlisis climàtiques de cada any concret de la comarca i estendre-ho a altres territoris. «La voluntat és seguir buscant finançament i complicitats per allargar-ho», ha assenyalat Pere Quintana, científic de l'Observatori .«Tindrem informació cada segon i permet donar dades molt útils també als ajuntaments, Consells Comarcals i Generalitat per saber què està passant a gran escala», ha afegit.

Les primeres dades es recullen a la Pobla de Massaluca, Batea, Gandesa i Horta de Sant Joan. Excepte a Horta on no s'ha estès el reg de suport, s'avaluen dades d'una finca de secà i una de regadiu que estiguin molt prop una de l'altra, amb el mateix tipus de cultiu i pròximes a l'estació meteorològica municipal. Com ha destaca Quintana, comparar dues finques molt iguals permetrà veure el valor del reg en un context de canvi climàtic. El projecte permet determinar de forma molt ajustada «la necessitat i la disponibilitat d'aigua» del cultiu. Quantificar els indicadors sobre com afecta la sequera permet fer estimacions de quantitats «ideal» i òptimes del regadiu.