Catalunya Diari
Imágenes de las primeras nevadas de la temporada en los Alpes

Arriba l’hivern als Alps amb les primeres nevades de la temporada

La neu ja ha arribat al sud d’Europa aquest setembre deixant fins a 20 cm i 50 cm de neu nova a cotes relativament baixes per la temporada. Als Pirineus també nevarà amb una nevada molt primerenca

La neu ja ha fet acte de presència als Alps i podria continuar nevant fins aquest pròxim dimarts. Les baixes temperatures registrades la nit del 5 i 6 de setembre i les posteriors nevades han fet canviar el paisatge alpí amb gruixos de neu nova que es mouen entre els 20 cm i 50 cm a tota la serralada alpina, arribant fins a cotes molt baixes. Aquest dimarts, el Pirineu també rebrà la primera nevada de la temporada en una situació força excepcional.

Les nevades en aquesta època de l’any són força freqüents a la regió alpina, ja que gairebé cada any, entre finals d’agost i durant el setembre, hi arriben algunes masses d’aire fred deixant els paisatges ben emblanquinats. Així doncs, els Alps acostumen a rebre la seva primera nevada important de la temporada abans que arribi la tardor. 

Al llarg d’aquest episodi, a França la neu ha arribat fins als 2.200 metres d’altitud, mentre que a Suïssa la neu s’ha vist fins a cotes pròximes als 1.400 metres, amb unes acumulacions que en alguns casos arribaven els 50 cm a cotes mitjanes i altes. Aquest fet ha ocasionat que diversos ports de muntanya s’hagin tancat per les males condiciones.

Les estacions d’esquí a punt per començar la temporada

Aquestes nevades als Alps podran seguir fins aquest dimarts, tot i que de manera molt més feble i dispersa. Tot i això, aquesta neu ha estat molt benvinguda per les estacions alpines, ja que algunes d’elles ja tenen previst començar la temporada d’esquí al llarg d’aquest mes.

I és que el descens acusat dels termòmetres i les nevades recentment caigudes, són una entrada d’aire fresc per a les estacions d’esquí amb glaceres, moltes de les quals aquest estiu s’han vist obligades a acabar abans d’hora la campanya d’esquí estiuenc a causa de la calor i el desglaç de la neu, com és el cas de la glacera Stelvio a Itàlia.

Más de 30 cm de nieve nueva en la estación de esquí Stubaier Gletscher
Més de 30 cm de neu nova a l'estació d'esquí Stubaier Gletscher | Stubaier Gletscher

 

Imágenes de las primeras nevadas de la temporada en los Alpes
Les estacions d'esquí ja preveuen obrir al llarg del setembre | Stubaier Gletscher

 

La neu també arribarà al Pirineu

Després de les nevades alpines, ara li toca a la serralada pirinenca. De fet, la situació de temporal a Catalunya que arriba aquesta nit de dilluns i que s’allargarà durant el dimarts, provocarà que al Pirineu arribin les primeres nevades de la temporada. 

Que als Alps la neu arribi tan d’hora no és excepcional, ara bé, a casa nostra aquest fet és poc freqüent en un mes de setembre, i més davant la situació que es presenta aquestes pròximes hores. L’arribada d’una massa d’aire ben freda, més pròpia per a mitjans de tardor, farà que els termòmetres baixin en picat a cotes altes de la serralada.

D’aquesta manera, podran acumular-se uns 20 cm de neu nova per sobre els 2.200 metres. El Pirineu Oriental serà el que rebrà  més neu durant l’episodi, mentre que el sector occidental la precipitació serà més escassa i més dispersa fent que no s’acumuli tanta neu. A més, de manera anecdòtica i sense acumular gruixos, la neu es podrà observar fins a una cota de 1.800 metres.

També et pot interessar...