La temporada d’huracans a l’Atlàntic arrenca cada any el dia 1 de juny i s’estén fins al 30 de novembre. Enguany, la temporada ha costat que arrenqués amb la formació dels primers ciclons, però durant les darreres setmanes l’activitat ha estat molt elevada.
La 13a tempesta tropical de la temporada a l’Atlàntic, Lorenzo, acabarà sent un poderós huracà de categoria 3 de cara el cap de setmana, amb vents de fins a 180 km/h. La seva trajectòria inusual, el faria dirigir-se cap a les illes Açores i posteriorment cap a la península, afectant la comunitat gallega.
La majoria d’huracans neixen a les aigües càlides de Cap Verd, davant les costes d’Àfrica, per dirigir-se posteriorment cap a l’oest, acabant incidint als mars càlids del Carib. Però Lorenzo es desmarcarà d’aquest patró, i viatjarà cap a les Canàries i cap a les Açores, direcció nord, per després dirigir-se, segons alguns models, cap a Galícia durant la pròxima setmana. Si es confirmen aquests pronòstics, seria el tercer cicló que afecta aquesta comunitat de manera indirecta, després que ho fes també Dorian i Humberto.
3 tormentas tropicales en el Atlántico. #Lorenzo tiene el movimiento previsto más "raro" en mitad del océano @NHC_Atlanticpic.twitter.com/C8btBa62y0
— SINOBAS (@AEMET_SINOBAS) September 25, 2019
#Lorenzo es una Tormenta Tropical que se sitúa frente a las costas de Cabo Verde. Está previsto que se refuerce en los siguientes días y alcance la cat. 3, desplazándose hacia el NO inicialmente y N después. Ya aparece en algunos mapas meteorológicos que acostumbramos a consultar pic.twitter.com/uoHm8p3vsh
— MeteoMadrid (@CarlosVelasco_w) September 24, 2019
Ara mateix, la tempesta tropical es troba al sud-oest de Cap Verd, i durant les pròximes hores està previst que arribi a la categoria d’huracà. Segons el model americà GFS, Lorenzo seguirà movent-se direcció al Carib, però entre el dijous i el divendres guanyarà intensitat a la vegada que canviarà de direcció, dirigint-se cap al nord.
D’aquesta manera impactaria a les Açores primer i després seguiria el seu ascens, arribant a passar molt a prop de les costes gallegues, convertida, això sí, en una profunda borrasca. Per altra banda, el model europeu també observa aquest canvi de rumb cap al nord, però preveu que un potent anticicló acabarà protegint Galícia d’una afectació més directe per part de la borrasca.
Ambos modelos globales coinciden en colocar a #Lorenzo al SW de Azores, pero la divergencia empieza a partir de ahí en su transición extratropical (TE). El ECMWF simula una TE muy intensa mientras que el GFS más suave. Todo depende de la forma de la vaguada que lo capturaría. https://t.co/qwETcSnzKypic.twitter.com/kmmoLYxTAq
— J. J. González Alemán, PhD (@glezjuanje) September 25, 2019
De moment però, els mapes encara mostren molta incertesa sobre el camí que agafarà l’huracà Lorenzo, la qual cosa haurem d’estar molt atents a les noves actualitzacions meteorològiques per tal de saber la seva evolució i direcció final.