Situació molt crítica a Xile on ja s’ha confirmat la sequera més intensa dels darrers 60 anys. El govern del país fa mans i mànigues per combatre la situació excepcional i està prioritzant l’aigua únicament per l’ús humà. «Es tracta de garantir el primer requisit bàsic per a la població», afirmava Antonia Walker, Ministre d’Agricultura xilena. Malgrat tot, ja són 600.000 les persones que estan patint restriccions d’aigua segons unes franges horàries determinades. La zona central i nord de l’estat, inclosa la capital Santiago, és la zona més crítica del país.
Actualment, Xile està acabant l’hivern austral i arribarà una primavera i un estiu en què probablement hi haurà fase neutra o lleugerament positiva de ‘El Niño’. Per tant, no s’haurien d’esperar grans precipitacions amb l’arribada de l’època més càlida i seca de l’any, fet que provocarà que la situació pugui empitjorar. D’altra banda, l’actuació del govern és correcte, però destinar l’ús de l’aigua exclusivament per al consum humà, també crea nous inconvenients. Tant conreus com vegetació de tota mena es troben en un estrès hídric molt acusat juntament amb la fauna. Els rius estan quedant completament secs, absència de basses i, en definitiva, pocs al·licients per poder sobreviure. Si la situació no millora aviat, s’haurà de lamentar la mort de moltes espècies.
Els governants qüestionen el perquè de la sequera. Javier Maldonado, Governador de Chacabuco, apunta directament cap al canvi climàtic i afirma que aquesta situació de sequera arriba per quedar-se, mentre d’altres de més experts com Diego Soto, enginyer hidràulic i membre del MDAA (Moviment de Defensa de l’Accés a l’Aigua), destaca que el model hidrològic xilè està sobrecarregat i és insostenible destinar el 77% de l’aigua apte per al consum, al sector agrícola. La sobreexplotació acabarà amb tots els aqüífers del país.