L'huracà Lorenzo ha sorprès molt als experts del Centre Nacional d'Huracans dels Estats Units i als altres meteoròlegs especialistes. Va a camí de ser un dels més agressius d'aquesta temporada després del ràpid reforçament que ha patit els últims dos dies: ha passat de categoria 2 a 5, amb vents ara que arriben als 250 km/h. És el cinquè de la temporada a l’Atlàntic i podria ser el més mediàtic per les seves inusuals característiques.
Això es deu pel seu lent moviment i que és una màquina tèrmica que absorbeix molta humitat de l'Atlàntic tropical, la que l’aigua oceànica aquí presenta temperatures superiors als 25ºC. Encara que es mou per una àrea de poc risc, es tracta d'un dels més grans huracans fins a la data que s'hagi format tant a l'est del cinturó de tempestes tropicals, que s'inicia a l'Àfrica equatorial i acaba al Carib.
Aquest cap de setmana ha provocat el primer desastre. Dijous, el vaixell Bourbon Rhode va enviar un senyal de socors mentre viatjava des de les illes Canàries fins a Guyana, a uns 110 quilòmetres de l'ull del Lorenzo. Els tres tripulants que han pogut ser rescatats han confirmat l'enfonsament del vaixell. Onze tripulants més han desaparegut.
#Lorenzo had a minimum central pressure (MSLP) of 937 hPa at 42.1°W - the lowest for a #hurricane this far east in the Atlantic on record. Prior record for <=937 hPa was Eduoard at 47°W in 1996. MSLP has been consistently recorded in Atlantic hurricane database since 1979. pic.twitter.com/g6OBylwj9D
— Philip Klotzbach (@philklotzbach) September 27, 2019
Nunca antes desde que existen registros, #Europa tenía un #huracán tan potente y tan cerca como es #Lorenzo. Mapa sinoptico de Met Office para el próximo 3 de #Octubre. Histórico. pic.twitter.com/HJfRcEYiZF
— InfoMeteoTuit (@InfoMeteoTuit) September 29, 2019
Aquí una más actual y con mayor zoom. pic.twitter.com/8TXB2clt0Z
— Storm Málaga (@Storm_Malaga) September 27, 2019
Hurricane #Lorenzo is now a large category 4 hurricane in the eastern Atlantic.
It is in very rare territory - only one Atlantic hurricane has reached category 4 strength further east: Julia 2010.
On the forecast track as a cat-4, Lorenzo will be moving into record territory. pic.twitter.com/B7mCwg2CUx — Sam Lillo (@splillo) September 26, 2019
Aquest dissabte passat va perdre una mica el seu ull i l’espectacular forma espiral perquè s’havía debilitat lleument però continua sent un super-huracà. De totes maneres, durant la matinada ha guanyat més intensitat fins cat. 5 al trobar una nova zona de creixement, rumb a les Açores.
Segons les previsions arribarà entre el dimarts i el dimecres, encara amb forma d’huracà de força 2 i ventades de 150- 200 km/h. No passava una cosa semblant des de fa quasi un segle. Impactaria a les illes més occidentals, com Flores i Corvo.
La trayectoria proyectada por el @NHC prevé que el Huracán #Lorenzo cruce las islas occidentales de las #Azores en horas de la noche del martes 01OCT. Los modelos de trayectorias coinciden, la poca dispersión indica confianza sobre la trayectoria prevista hacia #Flores y #Corvo. pic.twitter.com/lcJPIwO6Db
— Esteban Perdomo (@EstebanWXcast) September 28, 2019
L'huracà #Lorenzo i l'evolució prevista De moment, apunta al nord-oest de les Açores #324eltemps@jjanue@alcantara_albpic.twitter.com/yYOdwMNGlk
— El temps (@eltempsTV3) September 28, 2019
L'Agencia Estatal de Meteorologia descarta que Lorenzo arribi a les Canàries o a Galicia, tot i que falten dies per a que arribi a les nostres latituds i la previsió podria canviar. Si s’acostés més cap a l’Europa continental alteraria força la situació marítima de la costa oest espanyola i ens creuaria algun del seus fronts de pluja. Sembla més probable que indirectament ens envií una glopada d’aire molt càlid a finals de la setmana que ve.
Després de colpejar les Açores, a l'arribar a aigües més fredes, perdrà les propietats tropicals i es transformarà en una potent borrasca atlàntica, absorbida per la circulació general atmosfèrica. Es dirigiria cap a les illes britàniques o a Groenlàndia, sense afectar directament a la península Ibèrica i Catalunya.
Malgrat la incertesa de la predicció del moviment d’una tempesta tropical, els mapes insisteixen que hi ha moltes opcions que afecti de ple Irlanda i Gran Bretanya. La poderosa borrasca desplaçaria l’anticicló cap a l’est i impactaria al nord d’Europa. Caldrà seguir pendents de l’evolució del Lorenzo la setmana que ve i els efectes que produirà a les Açores.