Catalunya Diari
w

Halong es converteix en el súper tifó més potent d'aquest 2019

Halong és tan intens que ha arribat a qüestionar una vegada més l'escala de ciclons tropicals Saffir-Simpson

Halong s’ha convertit en el 12è tifó de la temporada  al Pacífic i també en el més potent d'aquest 2019. Abans-d'ahir va passar de categoria 4 a 5. El seu naixement va ser al Pacífic occidental a uns 1000 km a l'est del Japó la setmana passada i va anar guanyant intensitat molt ràpidament amb vents que ja arribaven als 150 km/h i ràfegues màximes que fregaven els 190 km/h. Aquestes dades el classificaven com a huracà de categoria quatre segons l'escala Saffir-Simpson divendres passat.

Aquest dimarts, va arribar a la categoria màxima, 5 sobre 5, i no només això, sinó que  es va convertir en una tempesta de magnituds monstruoses, sent la més potent d'aquest 2019. Ha arribat a una pressió atmosfèrica mínima de 892 hPa i vents sostinguts de fins a 305 km/h i ratxes màximes de 385 km/h, superant el devastador huracà Dorian que va arribar a vents sostinguts de 295 km/h.

Aquesta gran bomba meteorològica s'ha format  gràcies a un mar molt càlid a la zona, al voltant dels 29ºC.  També s'ha convertit en  el cicló tropical més potent detectat per satèl.lit des del 1979.

Tot i ser perillós, el súper tifó més potent d'aquest 2019 no tocarà terra

Halong viatja lentament cap al nord-oest i, segons el Centre Conjunt d'Alerta contra Tifons (JTWC), es mou a una velocitat de 15 km/h. Es troba a 900 km de les costes japoneses però no hauria d'afectar el Japó ni tampoc cap illa del Pacífic occidental. Tot i això, s'espera que a  últimes hores d'aquest dijous comenci a perdre intensitat.

Històrica temporada de tifons al Pacífic

Enguany, la temporada de tifons ha estat molt activa.  S'han registrat fins a 12 tifons i, 3 d'aquests, s'han acabat convertint en súper tifons de categoria 5. Els tres súper tifons han estat: Wutip, Hagibis i finalment també l'Halong.

Cal tenir en compte que la mitjana anual de tifons de categoria 5 és de 2. La dada d'enguany però, no és la més elevada. El 1997 es van arribar a registrar fins a 9 tifons de categoria 5 en tota la temporada.

Actualment, sí que és la segona temporada de tifons més devastadora de la història. Aquest any han mort 292 persones i els danys totals ascendeixen a 23.500 milions d'euros.

Hagibis ha estat el tifó més destructiu de l’any

El súper tifó Hagibis s'ha convertit en un dels ciclons tropicals més devastadors i amb un pitjor balanç de la història al Japó. Fins i tot, esdeveniments esportius com el Gran Premi de Suzuka de Fórmula 1 es van veure ajornats. Hagibis va arribar a la seva màxima intensitat el 7 d'octubre quan tenia vents sostinguts de 195 km/h i ratxes màximes que van fregar els 290 km/h.

Segons dades estatals del Japó, el súper tifó va provocar una immensitat de danys valorats en 8.100 milions d'euros. Hagibis va ser fatídic i fins al moment hi ha comptabilitzades 89 víctimes mortals, 7 de les quals, encara segueixen desaparegudes.

Possibles modificacions en l'escala de ciclons tropicals Saffir-Simpson

Les tendències dels darrers anys comencen a suggerir que l'escala per mesurar la magnitud destructiva dels huracans i tifons tropicals, Saffir-Simpson, que va de categoria 1 a 5,  s'hagi de modificar aviat.  Actualment, hi ha tants ciclons que assoleixen la categoria 5 que, una nova categoria 6 no seria cap desgavell  per advertir de risc extrem a la població.

Actualment, un huracà o tifó que superi els 210 km/h és categoria 4 i un que superi els 250 km/h de velocitat mitjana sostinguda ja és categoria 5. En el cas de Dorian i l'Halong, aquesta velocitat s'ha vist incrementada en 50 km/h tot i ser la mateixa categoria.

És per aquest motiu que, tot i que encara no hi ha un consens clar,  s'està estudiant  modificar l'escala de ciclons tropicals i  afegir aquesta nova categoria 6.

També et pot interessar...