Catalunya Diari
d

Alerta pel risc d'un huracà mediterrani entre Xipre i Egipte

Una altre gota freda com la que ens va afectar es podria convertir en un 'medicane' a les costes egípcies

Tal com ens va passar a casa nostra a principis de setmana, una altra potent gota freda també va afectar Turquia. En aquest cas, a l'estar en aigües més càlides, es farà més activa i es podria convertir en un petit huracà que viatjarà cap a les costes mediterrànies de Xipre i el nord d’Egipte de cara a dissabte.

Què és un huracà Mediterrani?

Segurament, alguna vegada heu sentit a parlar del terme ‘Medicane’ que, d’altra banda, cada cop està sent més mediàtic. Aquest mot surt de l’anglès ‘Mediterranean Hurricane’, que no vol dir res més que un huracà Mediterrani.

Malgrat que l’expressió pot semblar molt exagerada, aquests són huracans d’àrea molt més reduïda i són molt més febles que els de l’Atlàntic. Tot i això, no deixen de ser fenòmens severs i que també poden provocar moltes destrosses per allà on passen.

Cap a on es dirigeix i quina afectació tindrà?

En les imatges dels diferents satèl·lits ja s’observa una rotació més ben definida del que era dijous la borrasca. Al llarg de les pròximes hores es reactivarà notablement i, segons les previsions dels diferents mapes del temps, podrà afectar la costa del nord-est d’Egipte i Xipre aquest dissabte vinent.

ds
Acumulació de pluja prevista pel model meteorològic GFS 0.25 | MetDesk - GFS

Segons sembla, la part més activa d’aquest minihuracà quedarà mar endins, però quan arribi a la costa egípcia pot ser encara força actiu, amb vents superiors als 100 km/h i pluges que poden superar els 150 l/m2.

En definitiva, unes dades molt similars a l’episodi de llevantada que vàrem tenir al nostre país, però en aquests indrets la mitjana de precipitacions anual amb prou feines supera els 150 l/m2 i no estan acostumats a rebre aiguats. És a dir, en 24 hores en alguns indrets podria ploure gairebé el que plou en tot l’any de mitjana. És com si al litoral català tinguéssim un episodi que ens deixés entre 500 i 600 l/m2, que equival a la mitjana anual.

També et pot interessar...