Catalunya Diari
.

Sorprenents terratrèmols causats per la meteorologia desconeguts fins ara

Els forts huracans poden provocar sismes als oceans de fins a 3,5 graus de magnitud

Els nous moviments sísmics descoberts als oceans són fruit dels huracans i els diferents ciclons tropicals. Així ho ha aconseguit saber un grup de científics investigadors dels Estats Units. Segons diversos estudis, s’ha observat que un potent huracà pot causar un terratrèmol de fins a 3,5 graus a l’escala de Richter. Aquests moviments sísmics els han anomenat ‘stormquakes’ que ve a significar ‘tempestatrèmol’. És a dir, una fusió de tempesta i terratrèmol.

Com són causats?

Es tracta d’una cadena d’afectació per nivells. És a dir, primerament a l’atmosfera es forma l’huracà, posteriorment, aquest huracà és l’encarregat de provocar un gran temporal de mar amb onades enormes i, finalment, aquesta força de les marees es transmet a la superfície terrestre del fons marí a través de les ones creant aquests petits terratrèmols.

Més de 10.000 terratrèmols en els últims 4 anys a causa del temps

Els científics van analitzar durant més de 10 anys els registres sísmics oceanogràfics i es va trobar una clara correlació entre els ciclons tropicals i l’augment de l’activitat sísmica. Aquest gran nombre de terratrèmols investigats va tenir lloc entre els anys 2006 i 2010 a la costa sud-est dels Estats Units i Golf de Mèxic especialment.

Els huracans podrien desencadenar més terratrèmols | cedida

Els més forts van coincidir amb episodis d’huracans. Un exemple clar és l’huracà Bill, originat l’agost de l’any 2009 i que va arribar a categoria 4, es va desplaçar cap al nord fins a Terranova arribant encara allà en forma de tempesta tropical. Aquest va ser un dels huracans que més terratrèmols va provocar a les costes de Nova Escòcia i Nova Anglaterra on van rebre un temporal de mar duríssim.

Curiositats del fenomen

No sempre està relacionada una categoria més devastadora d’un huracà amb un terratrèmol de major magnitud. Segons els experts, depèn de l’orografia de l’oceà, la profunditat i per on passi l’huracà, ja que tot plegat implicarà més o menys impactes a la superfície del fons oceànic. D’altra banda, aquests moviments sísmics per inèrcia poden durar des de poques hores fins a perllongar-se en alguns dies posteriors.

Encara hi ha moltes incògnites sobre aquests terratrèmols totalment desconeguts fins al moment. Els científics apunten que caldrà fer més estudis amb propers huracans  o ciclons tropicals per tal d’entreveure millor la correlació que hi ha entre ambdós fenòmens geofísics.

També et pot interessar...