Catalunya Diari
Vista del huracán Pablo desde una imagen de satélite este fin de semana

La tempesta Pablo es converteix en huracà de categoria 1 a només 800 km de la península

És l’huracà més intens mai format tan al nord de l’Atlàntic i tant tard, des de l’inici dels registres al 1894

La tempesta Pablo passarà a la història com a l’huracà més potent, situat més al nord, i més tardà de l’Oceà Atlàntic. Aquest passat diumenge va passar de tempesta tropical a huracà de categoria 1 al tenir vents sostinguts de 120 km/h i ràfegues màximes que es van acostar als 180 km/h, segons el Centre Nacional d’Huracans (NHC).

Des del 1894 que hi ha registres és el que s’ha format més al nord i més tard, gairebé al final de la temporada que acaba al novembre. Un fet totalment insòlit.

Cap indret sota l’amenaça 

A hores d’ara torna a ser tempesta tropical i s’està desplaçant cap al nord a gran velocitat, al voltant de 50 km/h. Tot i això, el seu moviment disminuirà al llarg de les pròximes hores i quedarà estancat al mig de l’Atlàntic.

Les previsions dels diferents mapes del temps indiquen que anirà cap al nord, però ja viatjant molt més lent. El més destacable és que s’acabarà desfent enmig de l’Oceà Atlàntic i no afectarà ni hi haurà cap amenaça enlloc. Com a molt produirà un lleuger front de pluja que arribarà a la costa gallega. ‘Pablo’ es troba ara mateix a uns 800 km al nord-oest de les costes gallegues i les Açores.

Perdrà la típica estructura d’huracà molt ràpidament

Els vents i les pluges seguiran sent fortes en aquesta zona de l’Atlàntic nord i afectaran una àrea de fins a 130 km partint del seu nucli, però tot plegat, tindrà tendència a afeblir-se notablement. 

Aquest pròxim dimarts disminuirà clarament la seva intensitat i l’anticicló de les Açores serà l’encarregat de fer-lo viatjar cap al nord,  fins a topar amb Irlanda com una borrasca atlàntica de cara a mitjans de la setmana.

També et pot interessar...