La tempesta Pablo passarà a la història com a l’huracà més potent, situat més al nord, i més tardà de l’Oceà Atlàntic. Aquest passat diumenge va passar de tempesta tropical a huracà de categoria 1 al tenir vents sostinguts de 120 km/h i ràfegues màximes que es van acostar als 180 km/h, segons el Centre Nacional d’Huracans (NHC).
Des del 1894 que hi ha registres és el que s’ha format més al nord i més tard, gairebé al final de la temporada que acaba al novembre. Un fet totalment insòlit.
Fíjate en esta secuencia porque no es habitual. Raro en estas latitudes. A la derecha de la imagen, la península ibérica; a la izquierda, con un ojo bien definido, #Pablo, un huracán de categoría 1 con vientos sostenidos de 130 km/h. Se debilitará y pasará de largo. pic.twitter.com/WZMaI8e0jK
— MeteoMadrid (@CarlosVelasco_w) 27 de octubre de 2019
El huracán #Pablo situado a 700 km de #Galicia alcanza vientos sostenidos 130 km/h . Pasa así a ser el huracán más intenso que se ha localizado en la latitud más al norte del Atlántico desde que se tienen registros pic.twitter.com/pg2u6vlCBW
— Juan Antonio Salado (@jantsalado) 27 de octubre de 2019
A hores d’ara torna a ser tempesta tropical i s’està desplaçant cap al nord a gran velocitat, al voltant de 50 km/h. Tot i això, el seu moviment disminuirà al llarg de les pròximes hores i quedarà estancat al mig de l’Atlàntic.
Les previsions dels diferents mapes del temps indiquen que anirà cap al nord, però ja viatjant molt més lent. El més destacable és que s’acabarà desfent enmig de l’Oceà Atlàntic i no afectarà ni hi haurà cap amenaça enlloc. Com a molt produirà un lleuger front de pluja que arribarà a la costa gallega. ‘Pablo’ es troba ara mateix a uns 800 km al nord-oest de les costes gallegues i les Açores.
La tormenta tropical #Pablo ha pasado a las 16 HL a ser huracán de categoría 1. Su formación se ha producido frente a las costas de la península ibérica, siendo además el segundo huracán que más al norte del Atlántico se ha producido. pic.twitter.com/3ar1zI6e6R
— Juan Antonio Salado (@jantsalado) 27 de octubre de 2019
Els vents i les pluges seguiran sent fortes en aquesta zona de l’Atlàntic nord i afectaran una àrea de fins a 130 km partint del seu nucli, però tot plegat, tindrà tendència a afeblir-se notablement.
Aquest pròxim dimarts disminuirà clarament la seva intensitat i l’anticicló de les Açores serà l’encarregat de fer-lo viatjar cap al nord, fins a topar amb Irlanda com una borrasca atlàntica de cara a mitjans de la setmana.