Catalunya Diari
En algunas regiones el fuerte huracán dejó más de 900 l/m2

Almenys 68 morts i 15 desapareguts al Japó pel pas del supertifó Hagibis

Les pluges torrencials han provocat el desbordament de nombrosos rius, mentre que les autoritats han mobilitzat a 27.000 soldats per a les tasques de rescat i assistència

ACTUALITZAT: Dimecres 16/10/19 | 13.30 hores

Les Forces d'Autodefensa, l'Exèrcit del Japó, intentaven aquest diumenge rescatar a les víctimes atrapades després del pas del supertifó Hagibis, que ha deixat al seu pas la destrucció pel centre i l'est del país. Almenys 68 persones han mort, 15 es troben desaparegudes i prop de 150 han quedat ferides, segons la televisió japonesa NHK.

L'huracà, el pitjor que havia assotat l'arxipèlag en més de seixanta anys, ha deixat també nombrosos danys materials, cases inundades, esllavissaments de terres i rius desbordats.

Es tem que la xifra de víctimes mortals vagi en augment a mesura que els serveis d'auxili van rescatant cossos en zones afectades pels esllavissaments de terres o de vehicles atrapats i enfonsats per les inundacions.

Rius desbordats amb pluges torrencials rècord

El tifó, el dinovè de la temporada, havia tocat terra a les 19.00 hores locals (11.00 hora catalana) del dissabte a la península d’Izu, al sud-oest de Tòquio, amb ràfegues de vent de 216 quilòmetres per hora.

Les pluges torrencials han provocat que fins a 14 rius al nord-est es desbordessin. Al voltant de 376.000 habitatges es troben sense electricitat, mentre altres 14.000 no tenen subministrament d'aigua. En més de 5 punts del país, s'han superat rècords de precipitacions, arribant-se a superar els 900 l/m2.

El pas de la tempesta havia tancat els aeroports i la major part dels serveis de transport del país, que continuen seriosament afectats. Almenys 800 vols interns han quedat suspesos aquest diumenge, mentre que els operadors ferroviaris intenten reprendre els serveis una vegada que s'hagin completat les comprovacions de seguretat necessàries.

Segueix el risc d'inundació i d’esllavissaments de terra

L'Agència Meteorològica del Japó (JMA) ha instat a la població a mantenir-se alerta malgrat el pas del tifó pel risc d'inundacions i despreniments de terra a causa de la saturació d’aigua del terreny per les pluges passades.

S'ha informat de prop de 50 despreniments de terra sobre alguns habitatges en zones rurals, que han deixat diverses víctimes i desapareguts. A la localitat d’Ichihara, en Chiba (a l'est de Tòquio), un tornado ha destruït 12 cases i va danyar més de 70.  També ha provocat la bolcada del vehicle d'un home d'uns 50 anys que va morir.

Hagibis era l'huracà més potent que havia passat pel Japó des que el 1958 el tifó Ida va deixar més de 12.000 morts i desapareguts.

També et pot interessar...