Catalunya Diari
Imagen del tifón des del satélite Himawari-8

Japó tremola i es prepara per a l'arribada del súper tifó més potent de la Terra

Actualment té categoria 4 però s’espera que perdi intensitat al llarg de les properes i afectar greument competicions esportives internacionals

ACTUALITZAT 18:45 HORES

L'est del Japó tremola i es prepara per a l'arribada imminent del tifó Hagibis. Està previst que aquest dissabte colpegi l'est del Japó amb ratxes de vent pròximes als 160 km/h i amb pluges torrencials. L'Agència Meteorològica del Japó (JMA) ha recomanat cancel·lar totes les activitats a l'aire lliure, i ja ha provocat la cancel·lació de centenars de vols domèstics previstos per aquest dissabte, així com connexions ferroviàries d'alta velocitat i línies locals i regionals.

Aquest divendres Hagibis ja no és un súper tifó de categoria 5 però només ha baixat un grau, i manté vents sostinguts de fins a 210 km/h sent un huracà de categoria 4. Durant les pròximes hores s'anirà desplaçant cap al nord sobre aigües del Pacífic més fredes, amb el que la cosa que farà que la seva intensitat disminueixi fins a arribar a categoria 2 de cara les pròximes 24 hores.

Les pluges provocades pel tifó registraran més de 800 l/m2 a la regió central de Tokai, i al voltant d'uns 600 l/m2 a la de Kanto, que inclou l'Àrea Metropolitana de Tòquio. Les autoritats també alerten del risc que es produeixin inundacions, esllavissaments de terra, onades de més de 10 metres i accidents derivats de despreniment d'objectes a causa dels vents huracanats.

Davant aquestes adversitats, els centres comercials tancaran aquest dissabte, així com el parc d'atraccions Disney Tòquio. Prèvia a l'arribada del temporal, alguns supermercats ja s'han quedat sense productes de primera necessitat, com pa o aigua.

Els mundials, també afectats

L'arribada del Hagibis també ha provocat la cancel·lació de partits  en la part final de la fase de grups de la Copa Mundial de Rugbi del Japó previstos per aquest dissabte, i podria afectar a més la celebració del Gran Premi del Japó de Fórmula 1 prevista pel diumenge a Suzuka.

La súper tempesta

El super tifó que actualment ha assolit la categoria 5, anomenat Hagibis,ja és el més potent del pacífic aquest any al Pacífic i durant la jornada d’ahir ja va afectar a les Illes Marianes on va deixar pluges torrencials i ratxes de vent molt destacables i nombroses destrosses. Actualment es desplaça direcció nord-oest cap a Japó, on pot afectar al Gran Premi de Formula 1 a Suzuka i la copa del món de Rugby, a l'illa de Yokohama.

Aquest tifó destaca per la velocitat en què  ha arribat fins a la categoria més devastadora de forma explosiva. En només 24 hores, els seus vents van passar dels 90 als 260 km/h. Aquestes dades el converteixen en el segon tifó més explosiu i ràpid de la història, darrera del ‘Forrest’ del 1983. Hagibis ha arribat a un mínim de 900 hPa, ha assolit vents huracanats i ha provocat onades de fins a 18 metres. Tot plegat, el converteix amb el tifó més potent d’aquest 2019 al Pacífic i queda en segona posició dels registres mundials d’enguany, darrera del devastador ‘Dorian’.

Previsió pels propers dies de l'evolució del tifó Hagibis
Previsió pels propers dies de l'evolució del tifó Hagibis | CIMSS

 

Trajectòria del Hagibis

Les previsions actuals apunten cap a un primer impacte a l’illa principal del Japó, Honshu, a partir de divendres amb categoria 4. A partir del cap de setmana, s’espera que el super tifó afecti gran part del Japó, especialment el centre i el nord-est. Malgrat tot, al no trobar-se amb aigües tant càlides, s’anirà afeblint i s’espera que afecti gran part del Japó amb categoria 2.

Si aquestes previsions s’acaben confirmant, les ratxes màximes de vent podrien assolir encara els 180 km/h i això suposaria una situació marítima dantesca amb onades superiors als 15 metres d’alçada. Dissabte podria ser el dia més crític a la costa sud-est de l’illa, entre Osaka i Tòquio, on s’esperen  precipitacions que podrien superar els 500 litres/m2 en 24h i el risc d’inundacions serà extrem.

Afectació a esdeveniments esportius

Aquest cap de setmana es juga la copa del Món de Rugbi a l’illa de Yokohama, el Gran Premi de la Formula 1 a Suzuka i altres esdeveniments esportius que segueixen molt pendents de la possible afectació que pugui tenir el Hagibis sobre el Japó. Les diferents organitzacions esportives dependran de les previsions meteorològiques d’última hora per acabar cancel·lant o acceptant que es puguin duu a terme les diferents competicions.

També et pot interessar...