Catalunya Diari
El temporal de mar serà important a tota la costa catalana

Per què arriba una gota freda tan perillosa aquesta setmana a Catalunya?

La formació d’una Borrasca Freda Aïllada (BFA) ens portarà una llevantada excepcional a partir de dimarts sobretot

Un sobtat embossament d’aire fred provinent de l’Atlàntic s’està instal·lant sobre el centre d’Espanya i està complicant força el temps a nivell peninsular. Aquesta bossa freda en alçada s’instal·larà al mediterrani occidental i quedarà completament encallada i aïllada a casa nostra, generant un fort temporal, el més important del que portem d'any, que ens acompanyarà diversos dies. 

Generalment, estem parlant d’una gota freda de primera categoria, és a dir, que es formarà un embossament d’aire fred en alçada que, en aquest cas, és molt important i afectarà de ple tota la nostra zona mediterrània.

o
Procés de formació d'una gota freda | Aemet
 

D’aquesta manera, es trobarà amb la superfície d’un mar encara molt càlid i aquest xoc de masses d’aire provocarà la formació d’una borrasca en superfície que serà l’encarregada d’enviar-nos vents de llevant al llarg de dimarts i dimecres amb pluges i vents molt importants. Una situació que, tècnicament, s’anomena Borrasca Freda Aïllada (BFA).

Com ens afectarà el temporal?

Els últims mapes segueixen insistint en què el més destacable del temporal seran les precipitacions. Localment es podran acumular fins a 250 litres/m2a diversos indrets de les comarques de Barcelona i Girona. La majoria de les precipitacions seran intenses i en alguns casos torrencials.

El temporal de mar també serà important però no tant com en altres ocasions. S’esperen onades que podrien arribar als 4 metres a la Costa Brava. El vent també serà fort al llarg de la jornada de dimarts i també dimecres amb ratxes que podran superar els  60 o 70 km/h a molts punts del litoral. En tots aquests aspectes, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té diferents alertes activades a tot el territori.

Mapa d'alertes pel fort temporal aquest proper dimarts
Mapa d'alertes pel fort temporal aquest pròxim dimarts | Meteocat
 

També et pot interessar...