Catalunya Diari
Gran pla general de la locomotora d'un tren de mercaderies bolcada al municipi de Vinaixa, a les Garrigues

La llera del Francolí després de la llevantada, a vista de dron

Diverses imatges des de l'aire dels efectes de les pluges

La crescuda Francolí ha deixat al seu pas un rastre d’arbres, roques, runa i destrucció a Montblanc i l’Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà. El cabal del riu ha baixat notablement aquest dimecres i les imatges a vista de dron mostren els efectes de la força de l’aigua, que ho va arrasar tot al seu pas. La maquinària pesant treballa sense descans als municipis més afectats per enretirar la runa i els troncs de grans dimensions que encara s’acumulen per tot arreu. A Montblanc els esforços es concentren al voltant del Pont Vell, del segle XII, i a l’Espluga de Francolí es treballa sense descans a la ‘zona zero’, on la llevantada es va endur un celler i un restaurant.

L’icònic Pont Vell de Montblanc encara es troba gairebé colgat pels troncs i les roques que el Francolí va arrossegar dimarts a la nit. El riu va agafar una gran amplada a la part baixa del municipi i es va endur algunes construccions i zones d’horta. A la rotonda de la carretera d’Artesa de Segre les màquines treballen per treure troncs de l’interior de diversos establiments, mentre el fang encara s’acumula als carrers. El pati de l’escola continua totalment empantanegat i encara hi ha un vehicle que hi va portar l’aigua.

A l’Espluga de Francolí les excavadores i els camions van amunt i avall carregant troncs i brossa acumulada. Aquí, la baixada del cabal evidencia l’erosió de l’aigua i la destrucció de diversos edificis, com el magatzem de l’ADF local. Mentrestant, una cadena humana continua extraient ampolles de les runes del celler Rendé Masdéu en solidaritat amb la família propietària d’aquest negoci, totalment arrasat. El sol ja brilla a la zona però la recuperació serà llarga. La zona d’horts també ha quedat impracticable i els esvorancs a l’avinguda de Catalunya trigaran temps a reparar-se.

Vista aèria de vehicles malmesos per l'aigua en un carrer de l'Albi
Vista aèria de vehicles malmesos per l'aigua en un carrer de l'Albi | ACN

Les destrosses del riu Gorgs a l’Albi i les afectacions a la via del ferrocarril 

A les Garrigues un dels municipis més afectats és l’Albi, on el riu Gorgs es va desbordar de forma molt virulenta i va arrasar tot el que trobava al seu pas. Aquest dijous els carrers més propers al curs del riu continuen completament enfangats i els veïns treballen per netejar els baixos inundats. La coberta d’una empresa tèxtil esfondrada exemplifica la força de la llevantada, que també ha desdibuixat la zona d’horts dels afores de la població, ara plena de runa i brossa. Els vehicles malmesos per l’aigua s’observen per tot el poble a vista d’ocell.

La línia de ferrocarril entre Lleida i Tarragona ha patit greus desperfectes i els operaris trigaran dies a restablir la circulació de trens, que continua interrompuda. La locomotora d’un tren de mercaderies de l’empresa Captrain continua bolcada al municipi de Vinaixa després que diversos metres de via s’enfonsessin a conseqüència dels aiguats. Hi ha un altre tram amb les vies completament desfalcades, també per la força de l’aigua.

Gran pla general de la locomotora d'un tren de mercaderies bolcada al municipi de Vinaixa, a les Garrigues
Gran pla general de la locomotora d'un tren de mercaderies bolcada al municipi de Vinaixa, a les Garrigues | ACN
Vista aèria de l'Albi amb una coberta esfondrada, un carrer enfangat i horts malmesos
Vista aèria de l'Albi amb una coberta esfondrada, un carrer enfangat i horts malmesos | ACN

També et pot interessar...