Catalunya Diari
aiguats 2019.

Mariona Rendé: «Feia temps que demanavem a l'ACA que netegés el riu. Mai hi havia pressupost»

La propietària del celler i el restaurant engolits pel riu francolí afirma que no els ha quedat res i que apunta a la brutícia del riu com una de les causes de que la riuada hagi estat més devastadora

Mariona Rendé, propietària del celler Rendé Masdéu que ha desaparegut - literalment- engolit per l'aigua del Riu Francolí s'ha mostrat profundament desolada davant la desgràcia aclaparadora que ha viscut aquesta nit l'Espluga de Francolí en general i ella i la seva família en particular.

El riu s'ho ha emportat tot, ha afirmat aquest matí visiblement consternada en una entrevista a RAC 1 on Rendé ha explicat com l'aigua no ha deixat  «res, ni les parets, ni la teulada, ni la collita d'enguany que teníem emmagatzemada. fins i tot un restaurant que hi havia sobre del celler i que portaven uns veïns d'aquí, de l'Espluga, ha desaparegut».

Rendé ha explicat que  «ara mateix l'espai que fins fa unes hores hi havia el celler i el restaurant és ara mateix com un abocador. No hi ha parets, ni teulada, ni tines, ni ampolles...res»

IMATGES I VÍDEOS: La regió de Tarragona desperta aquest dimecres devastada pel temporal

aiguats 2019.
No queda ni rastre ni del celler, ni del restaurant | Albert Oliva

El riu estava brut i feia temps que reclamaven a l'ACA que es netegés.

En el transcurs de l'entrevista, Mariona Rendé també ha explicat que 'feia temps que demanavem a l'ACA que netegés aquest tram de riu.  «Eren 300 metres, des de les Coves de l'Espluga fins on som nosaltres que estaven molt bruts i era molt perillós en cas d'una desgràcia com la que ha passat. La resposta sempre era la mateixa, no hi ha pressupost. Ha hagut de passar aquesta desgràcia per veure com de necessària era aquesta actuació». Rendé ha explicat que era molt necessari fer aquesta actuació al seu pas pel poble, precisament perque el riu passa molt aprop de les zones habitades però 'el pressupost sempre ha estat l'excusa'.

Espai on abans hi havia el Celler Rendé i ara ja no hi queda res
Espai on abans hi havia el Celler Rendé i ara ja no hi queda res | Albert Oliva

L'Espluga treballa per recuperar la normalitat

Desenes de persones estan treballant aquest matí a l'Espluga de Francolí per desbrossar el més ràpid possible els accessos al poble i per reestablir els serveis bàsics com l'electricitat. La zona més afectada pels aiguats ha sigut la de l'entrada on hi havia el restaurant i el celler de Mariona Rendé tot i que els desperfectes es poden percebre al llarg de tot el municipi. Des de l'ajuntament s'ha demanat col·laboració ciutadana per treballar en les tasques de neteja i s'han suspès les classes escolars durant tot el dia. 

També et pot interessar:

Seguiu el Minut a Minut del temporal, en directe

Ferit el maquinista d'un tren de mercaderies que ha bolcat entre l'Espluga de Francolí i Vimbodí