Alerta màxima a Catalunya: comença la llevantada més forta de l'any

La gota freda ja la tenim al damunt i, al llarg de les properes hores, deixarà pluges torrencials, ventades i un fort temporal de mar. Hi ha avisos de color vermell per aiguats d'entre 100 i 200 l/m²
S'esperen aiguats torrencials aquestes properes hores | Arxiu

 

ACTUALITZAT 22/10/19 | 10:30h

La tenim aquí la gota freda que portem dies anunciant i que farà que, al llarg de les properes hores, tinguem una forta llevantada que deixarà pluges a tot arreu que poden ser torrencials, ventades i un fort temporal de mar a tota la costa catalana. En definitiva, una situació perillosa i molt complicada que haurem d’anar seguint amb molta atenció, ja que, fins almenys dimecres, la pluja caurà amb moltes ganes i pot causar molts problemes, especialment a la costa, prelitoral i nord-est.

 

Mapa de previsió per aquest dimarts | Catalunya Méteo

Pel que fa a les precipitacions, després dels ruixats dispersos de dilluns, en conjunt febles, les més importants començaran a caure de nit a la costa i prelitoral i, al llarg de la matinada, s’estendran per tot arreu acompanyades sovint de tempesta. De moment, els mapes indiquen que tindrem dues tongades importants de pluja: la matinada i matí de dimarts i la matinada de dimecres. No obstant, les pluges poden aparèixer en qualsevol moment del dia i no es descarta que siguin intenses també durant la resta de la jornada. Per aquesta raó, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes per fortes pluges a moltes comarques:

 

Mapa d'alertes per tempestes fortes o molt fortes aquest dimarts | Meteocat

 

Les zones on més aigua s’espera són les del litoral i prelitoral i entre les comarques de Barcelona i Girona. Les zones de muntanya és on s’espera que s’acumulin més litres, sobretot a les muntanyes de Tarragona, prelitoral de Barcelona i vessant sud del Pirineu i Prepirineu de Girona. Molts valors es mouran en tot l’episodi entre els 100 i 200 l/m².

 

En aquest sentit, el SMC també ha emès una alerta per acumulació de més de 100 litres tan sols el dimarts, inclús fregant els 200, amb molts avisos de color taronja, però destaquen especialment els de vermell (màxim nivell) a gran part de Girona i nord-est de Barcelona. També hi ha avisos per fortes ventades de mar cap a terra i pel dur temporal de mar que aixecarà onades d’entre 2,5 i 4 metres d’altura:

 

Mapa d'avisos per acumulacions de 100 o més litres aquest dimarts | Meteocat

Per la seva banda, Protecció Civil també ha activat l’alerta del Pla INUNCAT, ja que la forta pluja pot provocar molts problemes. En aquest sentit, molt de compte a l’hora d’agafar el cotxe i circular per les carreteres de tot el territori, i evitem travessar rieres i rius i deixar vehicles aparcats en zones inundables, ja que l’aigua pot baixar amb força i amb molta quantitat de forma sobtada.

 

Mapa d'acumulació de pluja prevista per aquestes properes hores | GFS

 

 

Ambient de tardor, però cota de neu molt amunt

Pel que fa a les temperatures, l’ambient serà de tardor, sensació que es veurà especialment incrementada pel vent. Moltes màximes es mouran entre els 16º i 21º amb un ambient fresc, mentre que de nit també farà fresca però amb valors que, especialment al litoral i prelitoral, no es mouran molt en comparació a les diürnes, amb mínimes d’entre 14º i 19º en aquestes àrees. En canvi, a l’interior s’arribarà als 10º/15º i encara seran una mica més baixes al Pirineu.

 

No obstant, la massa d’aire que ens entrarà serà càlida, tot i que estiguem parlant d’una gota freda. Això vol dir que no farà suficient fred a alta muntanya per tal que nevi de forma general, cosa que evitarà que hi hagi una gran nevada al Pirineu fora de les cotes altes. Tan sols hi haurà nevades a partir dels 3.000 metres, sense descartar que la cota baixi una mica.

 

La pluja serà molt intensa i persistent aquestes properes hores | Arxiu

Temps encara complicat però millora dimecres

La matinada de dimecres s’espera encara molt complicada amb pluges extenses i intenses a gran part de Catalunya, sobretot al litoral i prelitoral. No obstant, tot sembla indicar que, al llarg del matí, les precipitacions seran cada vegada més febles i disperses i la borrasca marxarà cap al nord, fent que el temps millori a poc a poc. Tot i això, fins dijous hi haurà possibilitats de ruixats a qualsevol punt, però sobretot a la costa. La situació millorarà clarament divendres i el cap de setmana.

 

També et pot interessar...

Comentaris
KIKU
ME ALEGRA MOLT QUE VINGUIN INUNDACIONS PERQUE ELS RIUS NINGU SEM PREOCUPA VENIU A RIPOLL QUE PRESUMIM DE RIUS Y DESPRES OPINAIS NO SOUS CAPACES DE VENIR US DESAFIO DEMOSTREUME QUE SI
Paula lopez
Que llueva a cántaros que llueva que la vieja esya en la cueva . Que llueva fuerte toda la noche que la a cántaros. naturaleza necesita agua .
Paula lopez
Que llueva a cántaros que llueva que la vieja esya en la cueva . Que llueva fuerte toda la noche que la a cántaros. naturaleza necesita agua .
Paula lopez
Que llueva a cántaros que llueva que la vieja esya en la cueva . Que llueva fuerte toda la noche que la a cántaros. naturaleza necesita agua .
Atros
Que llueva fuerte sobre todo en Barcelona y en toda Cataluña a ver si asi no ae producen incendios en barricadas . que llueva fuerte y pedrada , asi desalojan las calles y no hay alvorotadores , no carreteras cortadas . y no estaria mal que una de esa pedrada del tiempo cayera en la cabeza de esos que les gusta tirar piedras a la policia !
Mar
Comentaris de vergonya, escrits per persones que demostren poc civisme i seny.
Mar
Comentaris de vergonya, escrits per persones que demostren poc civisme i seny.
Teysy
Tothom té dret a opinar i expressar-se
Jesus
Espero que caiga bien el agua para los ríos y pantanos, que falta k ace,,y si cae alguna piedra que caiga en la cabeza de los que las tiraban a los pobres policías que actúan su trabajo
Jesus
Espero que caiga bien el agua para los ríos y pantanos, que falta k ace,,y si cae alguna piedra que caiga en la cabeza de los que las tiraban a los pobres policías que actúan su trabajo
Montserrat ALFARO VACCARO
Que llueva si, pero que no cause, desgracias,, y pérdidas personales. Y se llenen los pantanos.
Avui per mi demà per tu
Atros , escriu bé, és fàcil, obtús
David
Que mijo element natural que aigua per netejar tot el malfet que causem... Que plugui y molt.